Μέθοδοι Αποτρίχωσης: Εσείς, ποια θα προτιμήσετε;

Μέθοδοι Αποτρίχωσης

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους αποτρίχωσης και το ποια είναι η ιδανική μέθοδος για εσάς.
Βέβαια κάποιες από τις παρακάτω μεθόδους, δεν ενδείκνειτε για να εφαρμοσθούν την περίοδο του καλοκαιριού. Θα καταλάβετε το γιατί, διαβάζοντας παρακάτω...

Λοιπόν, εμείς οι επαγγελματίες, χωρίζουμε την αποτρίχωση σε προσωρινή μικρής ή μεγάλης διάρκειας και μόνιμη. Ας δούμε τις μεθόδους μία μία -τα υπέρ και τα κατά τους- είτε αυτές εφαρμόζονται από επαγγελματίες είτε από εσάς τους ίδιους.

ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ
Οι αποτριχωτικές κρέμες ανήκουν στην κατηγορία της προσωρινής αποτρίχωσης μικρής διάρκειας. Περιέχουν χημικά συστατικά τα οποία έχουν ως στόχο να πολτοποιούν την τρίχα με αποτέλεσμα καθώς αφαιρούμε την κρέμα με νερό ή σπάτουλα οι τρίχες να κόβονται.
Υπέρ
Δρουν σχετικά γρήγορα (15-20 λεπτά) και έχουν την ικανότητα να κόβουν την τρίχα βαθύτερα με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται οι τρίχες 1-2 μέρες αργότερα σε σχέση με το ξύρισμα.
Κατά
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης από το δέρμα. Η τριχοφυΐα εμφανίζεται γρήγορα και οι τρίχες γίνονται πιο σκληρές και δυνατές. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι, στη περίπτωση που παραμείνει η κρέμα στο δέρμα περισσότερο απ' ότι θα έπρεπε, υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθούν ερεθισμοί μέχρι και έγκαυμα. Ειδικά αυτό το τελευταίο, έχει συμβεί σε φίλη μου η οποία όμως δεν είχε υπερβεί τον χρόνο που αναγραφόταν στη συσκευασία. Τέλος, θα προσθέσω την άσχημη μυρωδιά που έχουν αυτές οι κρέμες ακόμα κι αν περιέχουν άρωμα για να μυρίζουν καλύτερα.

Αποτρίχωση
Ξύρισμα


ΞΥΡΑΦΙ
Ανήκει στην κατηγορία της προσωρινής αποτρίχωσης μικρής διάρκειας. Χρησιμοποιείται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες και είναι η πιο συνηθισμένη-διαδεδομένη μέθοδος.
Υπέρ
Θεωρείται ανέξοδη (σχεδόν) και το μόνο υπέρ της είναι ότι είναι μια σχετικά γρήγορη μέθοδος.
Κατά
Δυστυχώς δεν αποτελεί μόνιμή λύση αφού οι τρίχες εμφανίζονται πάλι πολύ γρήγορα. Έτσι μπορεί να καταλήξετε να ξυρίζεστε κάθε μέρα. Επίσης έχει ως αποτέλεσμα οι τρίχες να βγαίνουν πιο σκληρές και άγριες. Τέλος υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκληθούν εκδορές στο δέρμα και για την αποφυγή μολύνσεων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά και επουλωτικά προϊόντα.


ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΑ ΓΑΝΤΙΑ
Ουσιαστικά πρόκειται για μέθοδο τριβής και ανήκει στην κατηγορία της προσωρινής αποτρίχωσης με μικρή διάρκεια. Έχει ως αποτέλεσμα είτε να λεπταίνει η τρίχα και να μην φαίνεται ή ακόμα και να κόβεται.
Υπέρ
Δεν υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν εκδορές στο δέρμα όπως με το ξύρισμα, αλλά λόγω της υπεραιμίας που δημιουργείτε πρέπει να είστε προσεκτικοί. Ενδείκνυται μόνο για μικρές περιοχές.
Κατά
Η επανεμφάνιση των τριχών είναι γρήγορη και έχει μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με το ξύρισμα.. Επίσης υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού του δέρματος ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα δέρματα διότι από την τριβή προκαλείται υπεραιμία. Τέλος δεν ενδείκνυται για μεγάλες περιοχές π.χ. πόδια, γιατί είναι χρονοβόρα.

ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ
Πρόκειται για τη μηχανή που πωλείται στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Εφαρμόζεται περνώντας την κεφαλή της πάνω στο δέρμα, εγκλωβίζοντας τις τρίχες οι οποίες, καθώς γυρίζει η κεφαλή τραβιούνται από την ρίζα.
Υπέρ
Είναι σχετικά εύκολη στη χρήση για να την εφαρμόσει κανείς μόνος του, φτάνει να έχει υπομονή. Είναι μια καλή λύση για την περίοδο των διακοπών σε περίπτωση που κάνετε κερί και είναι αδύνατον να επισκεφθείτε την Αισθητικό σας.
Κατά
Λόγω του ότι η τρίχα αφαιρείται μηχανικά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να σπάσει με αποτέλεσμα κατά την έκφυσή της να γυρίσει προς τα μέσα και να δημιουργηθεί θυλακίτιδα. Επίσης, ένα άλλο μείον είναι το γεγονός ότι για να αφαιρεθούν όλες οι τρίχες πρέπει να περάσετε την κεφαλή στο ίδιο σημείο πάνω από μια φορά. Με αποτέλεσμα, για μένα, να θεωρείται μία πολύ χρονοβόρα μέθοδος.

waxing
Αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα

ΡΙΖΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΚΕΡΙ Ή ΧΑΛΑΟΥΑ
Αυτές οι μέθοδοί ανήκουν στην κατηγορία της προσωρινής αποτρίχωσης μεγάλης διάρκειας. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η χαλάουα είναι ένα φυσικό προϊόν που μπορεί κάποιος να φτιάξει και μόνος του αρκεί να έχει τα υλικά και τα κατάλληλα εργαλεία. Να τονίσω όμως ότι δεν περιέχει μέλι όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Από την άλλη το κερί χωρίζεται σε δύο κατηγορίες σε ζεστό και κρύο. Το κρύο κερί το βρίσκουμε σε ρολλέτες και μπαίνει σε ειδική κεριέρα για να ζεσταθεί. Το αποκαλούμε κρύο διότι θερμαίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία απ' ότι το ζεστό κερί. Το ζεστό κερί συνήθως το βρίσκουμε σε μορφή πλακιδίων μικρών ή μεγάλων και αυτό με τη σειρά του μπαίνει σε ειδική κεριέρα για να ζεσταθεί και ζεσταίνεται σε θερμοκρασία άνω των 70° C. Και οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούνται τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες.
Υπέρ
Έχουμε την δυνατότητα να έχουμε βελούδινα πόδια για περισσότερο χρονικό διάστημα, αφού η τρίχα αφαιρείται από την ρίζα. Είναι σχετικά οικονομική ως μέθοδος. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα βγαίνουν οι τρίχες, η συγκεκριμένη μέθοδος διαρκεί από 2-4 βδομάδες. Όσο συχνότερα εφαρμόζεται τόσο οι τρίχες εξασθενούν, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται μόνο την συγκεκριμένη μέθοδο χωρίς να χρησιμοποιήσετε στο ενδιάμεσο διάστημα ξυράφι. Έτσι με την πάροδο του χρόνου οι τρίχες βγαίνουν πιο απαλές σαν χνούδι.
Κατά
Δεν αποτελεί μόνιμη λύση αφού οι τρίχες ξαναβγαίνουν άσχετα αν κάνουν την εμφάνισή τους με πιο αργό ρυθμό. Επίσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σπάσουν οι τρίχες όποτε είναι σαν να τις ξυρίσατε με αποτέλεσμα να ξαναβγούν πολύ γρήγορα. Επίσης είναι δύσκολο να την εφαρμόσετε μόνοι σας διότι το μυστικό στο να μην σπάσουν οι τρίχες βρίσκεται στο σωστό τράβηγμα της ταινίας αλλά και το τέντωμα του δέρματος. Επίσης, αν δεν τεντώσουμε σωστά το δέρμα υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί εκχύμωση (μώλωπας) ή ακόμα και χαλάρωση του δέρματος - αλλά αυτό το τελευταίο, μακροπρόθεσμα όχι άμεσα. Τέλος, μετά την αποτρίχωση πρέπει να αποφύγετε την επαφή του δέρματος με το νερό για μερικές ώρες. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να πάτε απ' ευθείας για μπάνιο είτε στη θάλασσα ή ακόμα και στη μπανιέρα διότι οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί και υπάρχει πιθανότητα μολύνσεων.

Συμβουλή: Αν μέχρι στιγμής χρησιμοποιείτε ξυράφι και έχετε σκοπό να ξεκινήσετε την παραπάνω μέθοδο θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε το φθινόπωρο ώστε να εξασθενίσουν οι τρίχες μέχρι το καλοκαίρι για να μην αντιμετωπίσετε το "πρόβλημα" της παραλίας. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από την Αισθητικό σας μετά το τέλος της συνεδρίας να εφαρμόσει ένζυμα στην περιοχή, όπου βοηθούν να εξασθενήσει αλλά και να καθυστερήσει η επανεμφάνιση της τριχοφυΐας. Αν και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής τα ένζυμα δεν είναι ιδιαίτερα δραστικά ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων με ορμονικές διαταραχές.



ΡΙΖΙΚΙ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΒΕΛΟΝΑ
Ανήκει στην κατηγορία της μόνιμης αποτρίχωσης, μιας και καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας με αποτέλεσμα η τρίχα να μην ξαναβγεί ποτέ. Η συγκεκριμένη μέθοδος προσωπικά για εμένα είναι η ιδανικότερη όλων ειδικά για μικρές περιοχές. Επί της ουσίας το μηχάνημα που χρησιμοποιεί η Αισθητικός διαχέει ρεύμα μέσα στον θύλακα της τρίχας και συγκεκριμένα στη ρίζα της, μέσω μίας βελόνας η οποία είναι προσωπική για τον καθένα. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά την συνεδρία η Αισθητικός είτε σας δίνει την βελόνα για να την φέρετε μαζί σας την επόμενη φορά είτε την κρατάει στο αρχείο με το όνομά σας.
Υπέρ
Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται ο θύλακας και η τρίχα δεν ξαναβγαίνει. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο θύλακας έχει καταστραφεί πρέπει η τρίχα να είναι σε φάση ανάπτυξης κάτι που σημαίνει πως όταν βλέπετε να κάνει την εμφάνιση της πρέπει να επισκεφθείτε την Αισθητικό σας άμεσα. Είναι ιδανική κυρίως για μικρές περιοχές, καθώς επίσης τόσο για τις ξανθές και χνοώδεις όσο και για τις μαύρες και σκληρές τρίχες.
Κατά
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν ενδείκνυται για μεγάλες περιοχές διότι "χτυπάμε" τις τρίχες μια προς μια. Όποτε, όπως καταλαβαίνεται θα χρειαστούν πολλές ώρες αλλά και πολλές συνεδρίες μέχρι να απαλλαγείτε τελείως από την τριχοφυΐα.


Laser αποτρίχωση
Laser αποτρίχωση


ΡΙΖΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER
Αν και κανονικά θα έπρεπε να διαχωρίσω το Laser  με την φωτοαποτρίχωση, γιατί είναι δυο διαφορετικές μέθοδοι, η ουσία όμως είναι μία. Και οι δύο μέθοδοι ανήκουν στην κατηγορία της μόνιμης αποτρίχωσης. Ορισμένοι θα σας πουν ότι το Laser - το οποίο γίνεται μόνο από Δερματολόγο - έχει καλύτερο αποτέλεσμα απ' ότι η φωτόλυση. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική για τον καθένα κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν είμαστε όλοι ίδιο. Κάτι που ταιριάζει στον δικό μου οργανισμό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταιριάζει σε όλους.
Υπέρ
Οι μέθοδοι αυτοί στοχεύουν στην καταστροφή του θύλακα των τριχών, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες περιοχές του σώματος (πρόσωπο, πόδια κλπ.).
Κατά
Ένα από τα κατά αυτών των μεθόδων είναι ότι απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο για μερικές μέρες μετά την εφαρμογή κι αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκαύματα και μελαχρωματικές κηλίδες (πανάδες). Οπότε αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο, προτιμήστε να το κάνετε το φθινόπωρο αφού πρώτα έχει φύγει το μαύρισμα του καλοκαιριού από το δέρμα σας.


Τέλος, δεν ανέφερα τις ταινίες με κρύο κερί που πωλούνται στα καταστήματα γιατί πολύ απλά τις θεωρώ "πεταμένα λεφτά".
Αλήθεια, εσείς ποια μέθοδο προτιμάτε;



Photos:
Photo1 by marin at freedigitalphotos.net
Photo2 by Ambro at freedigitalphotos.net
Photo3 by Beao wikipedia.org
Photo4 "Using laser on legs" by Justin Nugent www.affordable-laser-hair-removal.com wikimedia.org.

2 σχόλια:

  1. Νίκη μου καλή μου
    Πέρασα απλά να σου πω μια καλησπέρα και να σου ευχηθώ να έχεις καλό καλοκαίρι.
    Θα λείψω Ιούλιο και Αύγουστο.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου φιλέ Ντένη, σου εύχομαι καλά να περάσεις σε ότι κι αν κάνεις!
      Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

      Διαγραφή

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.