DIY Κεραλοιφή, εύκολα και γρήγορα!

Κεραλοιφή

Είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή, όλο και κάπου θα 'χει πέσει στην αντίληψή σας αυτό το θαυματουργό προϊόν που αποκαλούμε κεραλοιφή.
Τι είναι όμως η κεραλοιφή;
Η κεραλοιφή είναι μια συνταγή - καθόλου μυστική και μάλιστα πολύ εύκολη - που χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων  χρόνων. Αποτελείται από δύο φυσικά και αγνά υλικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλές χρήσεις.


Πως θα την παρασκευάσετε.

Όπως προαναφέρθηκε θα χρειαστείτε δυο βασικά υλικά:


  • 1 κουτ. σούπας τριμμένο μελισσοκέρι


  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο



Μόλις έχετε τα υλικά στην διάθεσή σας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα λιώσετε σε μπεν μαρι. Προσοχή να μην βράσουν γιατί η προσπάθειά σας θα πάει για πέταμα.

Τοποθετήστε το μείγμα σε γυάλινο βαζάκι το οποίο θα πρέπει να είναι αποστειρωμένο και προσθέστε αν θέλετε αιθέρια έλαια κλπ. μόλις έχει αρχίσει και κρυώνει το μείγμα. Όταν στερεοποιηθεί ακουμπήστε το καπάκι αλλά μη το κλείσετε ώστε να κρυώσει τελείως. Μόλις στερεοποιηθεί όλο το μείγμα εντελώς και κρυώσει, τότε κλείνεστε το καπάκι και είναι έτοιμο προς χρήση.

Σημείωση: είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε και τα δύο τα υλικά από παραγωγό, αν βρείτε κιόλας ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας ακόμα καλύτερα. Προσωπικά πάντα φροντίζω τα υλικά μου να είναι άριστης ποιότητας για να είμαι σίγουρη για την αποτελεσματικότητα αλλά και την αγνότητα του προϊόντος.
Παραλλαγές και ενίσχυση της συνταγής.
  • Μπορείτε εν μέρη ή εξολοκλήρου, αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο λάδι όπως αμυγδαλέλαιο, σιτέλαιο, σησαμέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο κλπ.. Ιδιαίτερα αν προορίζεται την κεραλοιφή για συγκεκριμένη χρήση.
  • Επίσης μπορείτε να ενισχύσετε την κεραλοιφή σας με αιθέρια έλαια, βιταμίνες, βότανα κ.α. Όπως θα παρατηρήσατε εγώ για την προσπάθειά μου χρησιμοποίησα λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρδένιας (παραγγελία της φίλης μου Τζούλιας) το οποίο προμηθεύτηκα από αρωματοθεραπευτή και για τον εαυτό μου χρησιμοποίησα ένα φυτικό, αρωματικό λαδάκι.
  • Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λαδάκι από τριαντάφυλλο που σας έδειξα σε προηγούμενη ανάρτησή μου.

Τι μας προσφέρουν τα υλικά.


Το κερί μέλισσας χρησιμοποιείτε πολύ στα φυτικά καλλυντικά του εμπορίου, τόσο για την παρασκευή κρεμών όσο και για την παρασκευή προϊόντων μακιγιάζ. Προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση, έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και γι' αυτό το λόγω δεν χρειάζεται να προσθέσουμε συντηρητικά για να διατηρηθεί η κεραλοιφή. Επίσης προσφέρει ενυδάτωση και επούλωση σε εγκαύματα, πληγές και έλκη.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε που προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Και αυτό με την σειρά του προσφέρει ενυδάτωση και επούλωση κατά των εγκαυμάτων. Επίσης είναι καταπραϋντικό και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.


Τι να προσέξετε.

  1. Αναφέρθηκα σε αυτό και πιο πάνω αλλά αξίζει να το αναφέρω άλλη μια φορά. Προμηθευτείτε τις πρώτες ύλες σας από παραγωγούς, έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι για την ποιότητα τους. 
  2. Όσον αφορά τα λάδια και τα αιθέρια έλαια ζητήστε να σας δώσουν (είναι υποχρεωμένοι) πιστοποιητικό γνησιότητας από αρμόδιο φορέα. Αλλιώς μην τα αγοράζετε. Ορισμένα αιθέρια έλαια όπως το γιασεμί, το σανταλόξυλο κ.α. έχουν αρκετά μεγάλο κόστος. Φανταστείτε λοιπόν να χρυσοπληρώσετε κάτι που είναι νοθευμένο. Ή αν για παράδειγμα, αντί για λεβάντα να σας δώσουν λεβαντίνη. Ναι μεν η λεβάντα θεωρείτε από τα σχετικά οικονομικά αιθέρια έλαια αλλά η λεβαντίνη είναι φθηνότερη και το κυριότερο έχει ακριβώς την ίδια μυρωδιά με την λεβάντα. Όποτε είναι δύσκολο να αντιληφθείτε τη διαφορά από τη μυρωδιά.
  3. Επίσης, προσέξτε πολύ όσον αφορά τις δοσολογίες αν βάλετε περισσότερο κερί τότε η αλοιφή θα γίνει πιο σκληρή και δύσκολα θα μπορέσετε να την απλώσετε στο δέρμα κι αν βάλετε περισσότερο λάδι τότε θα έχει μεν πιο υδαρή υφή όμως θα αφήνει μια λιπαρή αίσθηση.

Τέλος, να πω ότι η συνταγή αυτή είναι η πιο εύκολη και γρήγορη ως προς την παρασκευή της και μπορείτε να τη φτιάξετε μόνες σας στο σπίτι. Προσωπικά τη συγκεκριμένη μέθοδο παρασκευής, τη χρησιμοποιώ όταν δεν έχω πολύ χρόνο.
Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι θα χαρώ να το διαβάσω στα σχόλιά σας ή αν θέλετε να ρωτήσετε οτιδήποτε θα χαρώ να σας απαντήσω! 
Καλή επιτυχία σε όσους επιχειρήσουν να τη φτιάξουν!

Θέλεις να κερδίσεις μία κεραλοιφή φτιαγμένη από τα χεράκια μου; Αν ναι, πάρε μέρος εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.