ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: Πόσο Δύσκολη Υπόθεση Είναι Τελικά;

Για την κυτταρίτιδα υπάρχουν διάφοροι ορισμοί. Ορισμένοι από αυτούς είναι
οι εξής:

  • Κατά τον γιατρό LE CORAN DE TROMELIN  η κυτταρίτιδα είναι μια  παθολογική κατάσταση των δερματικών και υποδόριων ιστών και έχει ως χαρακτηριστικό της γνώρισμα οιδηματώδη και ανώμαλη υφή. Το οίδημα το οποίο βρίσκεται στα μεσοδιάστηματα του συνδετικού ιστού και η συρρίκνωση των ιστών των λιποκυττάρων και των λεμφαγγείων είναι τα αίτια της κυτταρίτιδας.
  • Κατά των γιατρό Kermorgant, είναι η δερματική μετάφραση όπου εντοπίζεται το οργανικό ύδωρ να φιξάρεται περισσότερο απ'όσο θα έπρεπε, όσον αφορά το κανονικό στάδιο μέσα στο δερματικό σύστημα.
  • Κατά τον γιατρό Κουγιανγκα , είναι η διαταραχή του συνδετικού ιστού και ο κακός μεταβολισμός των συστατικών της θεμελίου ουσίας - ειδικά του νερού - λόγω διαταραχής του μηχανισμού του πολυμερισμού και αποπολυμερισμού των πολυσακχαριτών.
  • Σύμφωνα με άλλους γιατρούς , η κυτταρίτιδα είναι η υπολειτουργία της ορμονικής , φλεβικής και λεμφικής αποχέτευσης με την κατακράτηση υγρών και άχρηστων προϊόντων στο μεσοκυττάριο χώρο.
 Η αλήθεια είναι ότι όλες οι παραπάνω θεωρίες είναι σωστές!

Πήρε την ονομασία της στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι ασθένεια του συνδετικού ιστού όπως και οι ρευματισμοί, με την διαφορά ότι η κυτταρίτιδα δεν παρουσιάζει φλεγμονή των κυττάρων.
Πολλές φορές η κυτταρίτιδα συνυπάρχει με την παχυσαρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και σε ισχνά άτομα.
Για να υποχωρήσει η κυτταρίτιδα  χρειάζεται μια καθαρά δική της αγωγή που δεν έχει καμία σχέση ούτε και ομοιότητα με την αγωγή κατά της παχυσαρκίας.
Για κάθε γυναίκα όμως τα αίτια της εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι ξεχωριστά και διαφορετικά.

ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ;

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ονομάζει αρρώστια κάθε διαταραχή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας.
 Η κυτταρίτιδα δημιουργεί σε πολλές γυναίκες ψυχικές ενοχλήσεις. Περιορίζει την κανονική λειτουργία στις περιοχές του δέρματος όπου εμφανίζεται και σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί ισχυρούς πόνους.

Συχνά μπορούμε να δούμε άτομα που έχουν κυτταρίτιδα, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, να παραπονιούνται για πόνους στις αρθρώσεις, στον αυχένα, στην σπονδυλική στήλη  και τους τένοντες.



Η βασική αιτία της κυτταρίτιδας είναι :
  1. Η διαταραχή του μεσοκυττάριου υγρού
  2. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα και των ωοθηκών για τις γυναίκες
  3. και για τον άνδρα οι ορμόνες του θυρεοειδούς και των όρχεων.

Γενικές Αιτίες 

  1. Ορμονικός Παράγοντας:  π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος κ.α.
  2. Κληρονομικός Παράγοντας: π.χ. κυκλοφορικό, κατασκευή σώματος ( λόρδωση κλπ.)
  3. Παχυσαρκία: επιβάρυνση της φλεβικής και της λεμφικής κυκλοφορίας.
  4. Κακή διατροφή: κάπνισμα, λίπη, ζάχαρη, οινοπνευματώδη ποτά, υδατάνθρακες.
  5. Τρόπος Ζωής: καθιστική ζωή, ορθοστασία, έλλειψη κίνησης.
  6. Ψυχολογικά Αίτια:  stress, άγχος, ψυχολογικές διαταραχές κ.α.
  7. Δυσκοιλιότητα:  κατακράτηση υγρών και τοξινών.
  8. Φυλετικός Παράγοντας:  οι γυναίκες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και άλλων χωρών που έχουν μεγαλύτερη λεκάνη από τις γυναίκες του Βορρά. Επίσης η παραδοσιακή κουζίνα  καθώς και οι συχνές εγκυμοσύνες επιβαρύνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
  9. Λήψη Φαρμάκων:  τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν κατακράτηση υγρών.
ΣΤΑΔΙΑ:

Στάδιο 0:  Δεν εντοπίζεται κυτταρίτιδα, πράγμα σπάνιο έως αδύνατον.
Στάδιο 1: Το δέρμα είναι λείο όμως εάν το πιέσουμε βλέπουμε την λεγόμενη όψη της φλούδας του πορτοκαλιού. Αυτό το στάδιο είναι απολύτως φυσιολογικό για τις γυναίκες.
Στάδιο 2: Έχουμε εμφανή τα σημάδια της κυτταρίτιδας όταν είμαστε σε όρθια θέση, όμως δεν εμφανίζονται όταν είμαστε καθιστές ή ξαπλωμένες. Από αυτό το στάδιο μπορούμε να κατέβουμε ένα στάδιο κάτω (στάδιο 1) με συγκεκριμένη αγωγή.
Στάδιο 3: Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα εντοπίζεται χωρίς την δοκιμασία της πίεσης σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, γιατί απαιτείται πολύ δουλειά και κόπος και από το άτομο που θέλει να απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα, αλλά και από την Αισθητικό και τον Διαιτολόγο σε περίπτωση που συνυπάρχει με παχυσαρκία.

ΠΡΟΛΗΨΗ:
  1. Διατήρηση του ιδανικού βάρους
  2. Διατροφή
  3. Γυμναστική


ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ: 

Ο ειδικός (Αισθητικός ή Διαιτολόγος) στον οποίο θα απευθυνθείτε είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συστήσει μια "θεραπευτική" αγωγή για να ακολουθήσετε. Αν βέβαια θέλετε να ξεκινήσετε κάτι μόνες σας θα πρέπει πρώτα απ'όλα να έχετε πειθαρχεία, υπομονή και χρόνο για να διαθέσετε.

Αυτό που έχω να σας προτείνω ως βοήθεια για να αντιμετωπίσετε μόνοι σας την κυτταρίτιδα είναι τα παρακάτω:
  1. Νερό: καμιά λειτουργία των κυττάρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία του. Μια μέση ημερήσια πρόσληψη νερού γύρω στα 2 λίτρα την ημέρα και εξασφαλίζει τον καθέ οργανισμό για παν ενδεχόμενο.
  2. Aloe Vera: Το ζελέ Αλόης όταν λαμβάνεται από την διατροφή, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ιδιαίτερα για άτομα με δυσκοιλιότητα, "καθαρίζει" τον οργανισμό -γαστρεντερικό σωλήνα και το ήπαρ- από τις συσσωρευμένες τοξίνες με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές που τρώμε.
  3. Φυτικές ίνες: Είναι φτωχές σε θερμιδική αξία και βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους,της δυσκοιλιότητας και γενικά τα προβλήματα του εντέρου. Ενισχύουν την αύξηση του χρόνου που διαρκεί το αίσθημα του κορεσμού λαμβάνοντας τις σε κάθε γεύμα. Πηγές: μαύρο ψωμί, μήλο, αρακάς, όσπρια, βρώμη, κεχρί, εσπεριδοειδή, αλόη, μαρούλι, φασόλια, χόρτα κ.α.     
  4. Βιταμίνη C : βοηθά στην σύνθεση του κολλαγόνου το οποίο αποτελεί την βάση όλων των συνδετικών ιστών του σώματός μας. Πηγές: Ακτινίδια, πράσινες πιπεριές, βατόμουρα, κουνουπίδι, μπρόκολο, φράουλα, ροδάκινο κ.α.
  5. Φρούτα & Λαχανικά: Περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό για να διατηρήσει το σώμα μας γενικά, αλλά και ειδικά, το δέρμα, τον γαστρεντερικό σωλήνα και τα διάφορα όργανα μας υγιή.
  6. Αφεψήματα: Γενικά τα βότανα δρουν στον οργανισμό μας διουρητικά και με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μας. Για την κυτταρίτιδα ιδανικά είναι ο μάραθος, η πικραλίδα, το δεντρολίβανο, η τσουκνίδα, η λουίζα, η σημύδα κ.α.
  7. Άσκηση: Με καθημερινή άσκηση την ημέρα. Από 40 λεπτά έως μια ώρα με αερόβια άσκηση βοηθάμε τον οργανισμό να αυξήσει τον μεταβολικό του ρυθμό, δηλ. να κάνει καύσεις. Καθώς επίσης αποκτάμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς του σώματός μας και αυξάνεται έτσι η λειτουργία του λεμφικού μας συστήματος με αποτέλεσμα όλα τα απόβλητα (τοξίνες) που υπάρχουν στους ιστούς μας να αποβάλλονται.
  8. Κρέμες και καλλυντικά: Στο εμπόριο υπάρχουν κρέμες και διάφορα καλλυντικά που υπόσχονται αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι από μόνη της μια κρέμα δεν κάνει θαύματα   Θα ήταν προτιμότερο πριν αγοράσετε ένα προϊόν να κοιτάξετε τα συστατικά που αναγράφονται στην συσκευασία του. Για παράδειγμα τα παρακάτω συστατικά είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και καλό θα ήταν να περιέχονται στο προϊόν το οποίο θα αγοράσετε : κανέλα, κισσός,  spiraea, horsetail, bladderwarck, καφεΐνη κ.α. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε ένα απολεπιστικό προϊόν το οποίο θα χρησιμοποιήσετε μαζί με βούρτσα ούτως ώστε να προκληθεί τοπική υπεραιμία και καλύτερη αιματική ροή στην πάσχουσα περιοχή ή ακόμα να βρείτε στο εμπόριο προϊόντα που προκαλούν υπεραιμία και χρησιμοποιούνται  μαζί με wrap (μεμβράνη ζελατίνας).  Όλα αυτά βέβαια εφόσον δεν έχετε την πολυτέλεια να επισκεφθείτε κάποιο ινστιτούτο ομορφιάς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τα άτομα με φλεβίτιδα και κιρσούς, διότι η χρήση θερμαντικών κρεμών και wrap αντενδείκνυται, όπως και η οποιαδήποτε υπεραιμία στην  περιοχή όπου υπάρχει φλεβίτιδα ή κιρσοί.
  9.  Προβιοτικά : Βοηθούν στην διατήρηση της εντερικής χλωρίδας με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του εντέρου που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές , καθώς και την αποβολή των τοξινών από το σώμα μας. Πηγές: γιαούρτι γενικά αλλά κυρίως το πρόβειο, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν άτομα τα οποία έχουν προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα διότι κάποια βότανα και συστατικά των καλλυντικών, απαγορεύεται η χρήση τους. Καλό είναι να απευθυνθείτε στον θεράποντα γιατρό σας πριν τη χρήση τους.

Επίσης είναι καλό να αποφεύγετε το τηγάνισμα των τροφών, τα φυτικά έλαια τύπου μαργαρίνη και τα κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά, τις λιπαρές σάλτσες (κρ. γάλακτος κλπ.), την προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλατιού στο φαγητό (προκαλεί κατακράτηση υγρών), τη ζάχαρη, την υπερβολική κατανάλωση του καφέ (όχι πάνω από δύο καφέδες την ημέρα), το κόκκινο κρέας σε καθημερινή βάση, τα κατεργασμένα δημητριακά.

 Να προτιμάτε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα (4-5 γεύματα), να τρώτε τα λαχανικά ωμά,  το ελαιόλαδο που εκτός από τις σαλάτες μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε (1 κουτ. ανά άτομο) και στο μαγείρεμα το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, τα ψάρια διότι περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια κλπ.

Όλα τα παραπάνω εάν γίνουν μια καθημερινή συνήθεια στη ζωή σας, τότε σίγουρα σπάνια θα σας απασχολεί όχι μόνο το θέμα της κυτταρίτιδας αλλά και της υγείας σας γενικότερα. Σε όλους μας αρέσει να τρώμε γιατί μας προκαλεί ευχαρίστηση, χωρίς να τρώμε συνειδητά. Τρώγοντας όμως συνειδητά δεν κάνουμε υπερκατανάλωση της τροφής (τρώω μέχρι σκασμού κλπ.),
συνειδητοποιώντας πως ότι τρώμε, το τρώμε γιατί μας ωφελεί, μας θρέφει και μας κάνει καλό.




Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυτικά προϊόντα, με άριστα αποτελέσματα, δοκιμασμένα τόσο σε μένα όσο και στα άτομα τα οποία έχω συστήσει την συγκεκριμένη σειρά δεν έχετε παρά να κάνετε την αγορά σας εδώ. Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα χαρώ να σας απαντήσω!

Βιβλιογραφία:
1. Από τις σημειώσεις του  μαθήματος "Αισθητική Σώματος" της καθ. Σιβ. Σχολής  Ε. Σαουρίδη, Αισθητικός Τ.Ε.Ι. Αθηνών
2. Βιβλίο Διαιτητική 2 - Θεραπευτικές Δίαιτες, Carolynn E. Townsend, Ruth A. Roth Εκδ. "ΕΛΛΗΝ"
3.Σημειώσεις "Υγεία-Τέχνη -Ομορφιά" & "Κοσμετολογία" της καθ. Σιβ. Σχολής Μ. Απέργη, Γεωπόνος- Τεχνολόγος Τροφίμων.
4.Σημειώσεις "Aloe Training" FLP εισ. Κ. Λιάτσικος, Φυσιοπαθητικός.
5."Τα Βότανα Είναι Θαυματουργά", ΤΖΗΝ ΚΑΡΠΕΡ, εκδ. ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.