Κανέλα: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε!


cinamon

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα βότανα και πιο συγκεκριμένα με ένα μπαχαρικό, που έχει πάρα πολλές χρήσεις και ευεργετικές ιδιότητες. Φυσικά, όπως διαβάσατε και στον τίτλο, αναφέρομαι στην κανέλα.

Αν και δεν ήταν στα άμεσα σχέδια μου αυτή η ανάρτηση, την αφορμή γι' αυτό το θέμα, μου την έδωσε ένας διαδικτυακός φίλος. Ο λόγος λοιπόν που γράφω για την κανέλα σήμερα, είναι γιατί στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα άρθρο για το δήθεν ένοχο μυστικό της κανέλας. Στην πραγματικότητα όμως, το άρθρο είναι τουλάχιστον - και επιεικώς, ελλιπές.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό το θαυμάσιο εφόδιο που μας δίνει η φύση.

Η κανέλα χρησιμοποιείται και είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων ως κιννάμωμον του Θεόφραστου. Την συναντάμε σε διάφορες μορφές όπως, σε ξυλάκια στικ (φλοιός του δέντρου), σκόνη, αιθέριο έλαιο, λάδι και βάμμα.
Έχει ευεργετικές αλλά και "επικίνδυνες" ιδιότητες, όπως σχεδόν όλα τα βότανα.
Χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα (φαγητά και γλυκά) αλλά και στα καλλυντικά.

Αυτό που συνήθως αγοράζουμε στα μαγαζιά είναι η Κανέλα κάσια ή  κασσία (cinnamomum cassia) και είναι πολύ στενό συγγενές είδος με την Κανέλα η γνήσια ή Κανέλα Κεϋλάνης (cinnamomum verum). Η κασσία είναι ένας είδος με παρόμοια συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες με την κανέλα Κεϋλάνης και χρησιμοποιείται ευρέως στην κινέζικη βοτανική ιατρική. Μάλιστα θεωρείται ισχυρό τονωτικό με γιανγκ ενέργεια.


cinamon

Τα ενεργά συστατικά της κανέλας είναι τα πτητικά έλαια, οι ταννίνες και οι κουμαρίνες. Επίσης τα διατροφικά της στοιχεία περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι βασικές θεραπευτικές δράσεις και ιδιότητες της κανέλας είναι:
  • Αντισηπτικές
  • Αντιιικές
  • Θερμαντικές
  • Ηρεμιστικές
  • Αναλγητικές
  • Χωνευτικές
  • Τονωτικές
και πολλές άλλες ιδιότητες.

Όπως όλα τα βότανα, έτσι και η κανέλα - Κεϋλάνης ή κασσία, δεν έχει σημασία - σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν τοξικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό οφείλεται λόγω του ότι η κανέλα έχει υψηλές ποσότητες κουμαρίνης. Πιο συγκερκιμένα, την υψηλότερη ποσότητα σε κουμαρίνη, την έχει η κανέλα κασσία. Ο λόγος όμως που προτιμάται η κανέλα κασσία, είναι διότι η κανέλα Κεϋλάνης χάνει μεγάλο μέρος της γεύσης της κατά το μαγείρεμα. Έτσι η κασσία, αν και είναι χαμηλότερη ποιοτικά (γι' αυτό το λόγο είναι χαμηλότερη και η τιμή της), τιμάται περισσότερο. Διότι, δίνει αυτή την γνωστή - υπέροχη γεύση και μυρωδιά στα γλυκά και τα φαγητά μας, λόγω του ότι είναι πιο αρωματική.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι, όπως όλα τα βότανα έτσι και η κανέλα αντενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σε μορφή αιθέριου ελαίου, λαδιού και βάμματος. Αν και θεωρείται ασφαλής, κατά την άποψή μου, καλό θα ήταν κατά την εγκυμοσύνη να αποφεύγεται και η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κανέλα ή τουλάχιστον να μην καταναλώνονται αυτά τα τρόφιμα πολύ συχνά.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι:


"Όλα τα βότανα όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες δημιουργούν προβλήματα υγείας, εκεί όπου όταν λαμβάνονται σε φυσιολογικές ποσότητες μας ωφελούν."

Δηλαδή, η κανέλα που σε μικρές ποσότητες ωφελεί το ήπαρ (αποτοξινωτική), τα νεφρά (διουρητική) και το πεπτικό σύστημα (χώνεψη). Αυτά τα όργανα επηρεάζει και υπερδιεγείρει αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες για μικρό χρονικό διάστημα, είτε σε μικρές ποσότητες καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, δημιουργείται η λεγόμενη τοξικότητα, προκαλόντας προβλήματα υγείας. Γι'αυτό πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Παν μέντρον άριστον!


Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την απουσία μου, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν κατάφερα να είμαι κοντά σας.
Επίσης, θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον φίλο που μου έδωσε την αφορμή για το σημερινό post.
Και τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα σας έχω έναν νέο διαγωνισμό με κάτι όμορφο!
Εύχομαι να περάσετε ένα χαρούμενο Σαββατοκύριακο!


Βιβλιογραφία:
Βοτανοθεραπεία Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Θεραπευτικών Φυτών Andrew Chevallier M.N.I.M.H. ΕΚΔ. ΔΟΜΙΚΗ 2000
Εναλλακτική Ιατρική MAYO CLINIC Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί 2009
100 βότανα 2000 θεραπείες Κώστα Μπαζαίος Εκδόσεις Μπαζαίος Αθήνα 2010
Σημειώσεις Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου "Υγεία - Τέχνη - Ομορφιά: Η αξεπέραστη δύναμη της εξέλιξης" Εισ. Καθηγήτριες Μαρία Απέργη και Μιμίκα Παπαθανασίου Κ.Ε.Κ. Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων 2003

Πηγές:
wikipedia.org
theplantlist.org
fao.org
eol.org

5 σχόλια:

  1. Το διάβασα κι εγώ το άρθρο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και θορυβήθηκα γιατί η κανέλα μου αρέσει, τρελά όμως, τη χρησιμοποιώ καθημερινά στο πρωινό μου και έχω κι από τα δύο είδη αλλά προτιμώ την κασία ως πιο αρωματική!
    Ποιο είναι το πολύ και πιο το λίγο όμως; Εγώ ρίχνω καθημερινά στη βρώμη με μέλι που τρώω το 1/3 περίπου από το κουταλάκι του γλυκού. Θεωρείται πολύ;

    Πολλά φιλιά κι ευχαριστώ πολύ για το διαφωτιστικό σου άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Airis, η μέγιστη συνιστώμενη - ανεκτή ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι 0,1mg/kg σωματικού βάρους. Άρα το 1/3 από το κουταλάκι του γλυκού είναι μια πολύ μικρή δόση σίγουρα. Απλά πρέπει να υπολογίζουμε και όλα τα άλλα τρόφιμα που αγοράζουμε συσκευασμένα π.χ. μπισκότα, σοκολάτες, σάλτσες κλπ. και περιέχουν κανέλα. Για να το καταλάβεις ακόμα καλύτερα, για να πάθει τοξικότητα κάποιος που ζυγίζει περίπου 60 κιλά πρέπει να φάει περίπου πάνω από 3-4 κιλά μπισκότα την ημέρα. Και φυσικά όχι να το κάνει μία φορά στο τόσο αλλά σε καθημερινή βάση μέχρι να του χτυπήσει το καμπανάκι ο οργανισμός. Άλλωστε κάθε οργανισμός αποβάλει τις τοξίνες με διαφορετικό ρυθμό, όπως με διαφορετικό ρυθμό μεταβολίζει ο καθένας μας κι όλες τις τροφές.
      Ελπίζω να το περιέγραψα όσο το δυνατόν πιο κατανοητά και απλά γίνεται!
      Σ'ευχαριστώ πολύ που πέρασες, φιλιά πολλά! :)

      Διαγραφή
    2. Γλυκιά μου Airis, επειδη παρατήρησα ότι έχω κάνει ένα λαθάκι σε αυτά που σου έγραψα πιο πανω... Θέλω μονο να διορθώσω ότι κάποιος που ζυγίζει 60 κιλά πρέπει να φάει πάνω από 10 κιλά μπισκότα που περιέχουν κανέλα, την ημέρα. Όχι ότι πιστεύω πως είναι λίγα τα 3-4 κιλά μπισκοτα σε μια μέρα... Απλά θέλω πάντα να λέμε τα πράγματα όπως είναι, γι'αυτό και κάνω αυτή τη διόρθωση.
      Καλό Σ/Κ, φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Νίκη μου καλή σου μέρα.
    Έχω διαβάσει πολλά γι΄αυτό το υπέροχο δώρο της φύσης,
    Χρόνια τώρα υπάρχει στο πρωινό μου συνοδεύοντας μερικές κουταλιές μέλι.
    Για μένα είναι πολύ ενεργητικό προϊόν.
    Την αγάπη μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου φίλε Ντένη, πραγματικά το λατρεύω αυτό το μπαχαρικό! Ειδικά στον καφέ δίνει υπέροχο άρωμα και μόνο αυτό σου προκαλεί ευεξία. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους τρόπους που δρα η αρωματοθεραπεία, μέσω της όσφρησης.
      Σε άλλο άρθρο θα αναφερθώ αναλυτικότερα στα ευεργετικά ωφέλει που δίνει η κανέλα στον οργανισμό μας, οπότε έπεται συνέχεια.
      Τα φιλιά μου και την αγάπη μου, σε όλη την οικογένεια! :)

      Διαγραφή

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.