Η κακή ζάχαρη, η καλή στέβια και η άσχημη αλήθεια


sugar, stevia and the truth

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με ένα θέμα, που έχω αρκετό καιρό να γράψω κάτι πάνω σε αυτό. Και δεν είναι άλλο από την διατροφή μας.

Προτού όμως ξεκινήσω, να ευχηθώ χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη, εν όψη του Πάσχα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα στο νου μου να γράψω ένα post για την διατροφή. Αλλά βλέπεις χάθηκα για λίγο από το blog κι ο λόγος δεν είναι άλλος από ένα θέμα υγείας που μου προέκυψε. Και μιας και έπαθα την μόλυνση στο αριστερό μου μάτι, όπως καταλαβαίνεις δεν κατάφερα να κάνω αυτά που είχα στο πρόγραμμα. Βλέπεις, είχα σκοπό να ασχοληθώ με την τάση του μακιγιάζ αυτή την άνοιξη, αλλά.... θα ασχοληθώ με αυτό λίγο αργότερα.

Έτσι, το σημερινό post που είναι αφιερωμένο στην διατροφή, προέκυψε ύστερα από την τροφική αλλεργία που έπαθα το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Γενικά, όπως καταλαβαίνεις όλο κάτι έρχεται και με βρίσκει! χιχιχι

Λόγω του ότι λάμβανα κορτιζόνη για 10 μέρες, ο γιατρός μου είπε πως έπρεπε να προσαρμόσω την διατροφή για 15 μέρες στα νέα δεδομένα της υγείας μου. Αναγκάστηκα λοιπόν, να κόψω τον καφέ, το τσάι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αν και αυτό το τελευταίο, ούτως ή άλλως το έχω κόψει εδώ και χρόνια.
Αφού πέρασαν οι 10 μέρες και σταμάτησα την λήψη της κορτιζόνης, έπρεπε να προσέξω το αλάτι και την ζάχαρη για μερικές μέρες ακόμα. Έτσι, σκέφτηκα να δοκιμάσω την στέβια. Όμως, προς μεγάλη μου έκπληξη, αυτό που βρήκα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, δεν μου άρεσε καθόλου! Κι αυτό γιατί τα προϊόντα που πουλάνε δεν είναι στέβια!
Σου κάνει εντύπωση;
Εμένα να δεις!

Βλέπεις, όταν αγοράζω ένα προϊόν - οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, τρόφιμο ή καλλυντικό, πάντα διαβάζω την ετικέτα στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το μοναδικό προϊόν που είχε την περισσότερη στέβια, σε ποσοστιαία αναλογία 3,85% ήταν σε μορφή στικ φακελάκια. Ενώ το υπόλοιπο 96,15% του προϊόντος αποτελούνταν από δεξτρόζη!
Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο καταναλωτής, δεν αγοράζει στέβια αλλά δεξτρόζη ή μαλτόζη.

Εδώ να σημειώσω πως όσα προϊόντα βρίσκονταν στα ράφια και δεν αποτελούνταν από δεξτρόζη, αποτελούνταν από μαλτόζη. Τι είναι όμως αυτά τα δύο συστατικά, θα τα αναλύσω παρακάτω.


Ας δούμε πρώτα την πλευρά της κακιάς ζάχαρης. Η ζάχαρη προέρχεται από το σακχαροκάλαμο (φυτό), όπως η στεβιόλη από το φυτό της στέβιας. Καταλήγει στα ράφια των σούπερ μάρκετ ύστερα από επεξεργασία.
Έπειτα από πολλά χρόνια χρήσης της ζάχαρης, ανακαλύψαμε ότι:
  • είναι επιβλαβής για την υγεία των δοντιών
  • η υπερβολική κατανάλωση της, οδηγεί στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2
  • ανεβάζει πολύ γρήγορα τον γλυκαιμικό δείκτη στο αίμα αλλά μετά την καύση της από τον οργανισμό, ο γλυκαιμικός δείκτης πέφτει κατακόρυφα
  • αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • έχει αναφερθεί πως "τρέφει" τον καρκίνο κάτι που δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την "καλή" στέβια, που τα τελευταία χρόνια έγινε μόδα. Για να σιγουρευτούμε όμως ότι δεν βλάπτει την υγεία θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 30-40 χρόνια ευρείας κατανάλωσης από το αγοραστικό κοινό. Άρα μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας, λίγο πολύ, "πειραματόζωα".  Όπως άλλωστε έγινε και με την ζάχαρη και την ασπαρτάμη.
Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι από την στιγμή που ένα γλυκαντικό προϊόν αποτελείται από τουλάχιστον 96% δεξτρόζη ή μαλτόζη. Τότε δεν μπορεί να είναι υγιεινό κι ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός.

Ας δούμε τώρα την άσχημη αλήθεια αναλύοντας πρώτα το τι είναι η μαλτόζη και η δεξτρόζη.

Μαλτόζη: Βρίσκεται στην φύση μόνο κατά το στάδιο ανάπτυξης του σπέρματος του σιταριού (φύτρο), κατά το οποίο το άμυλο (υδατάνθρακας) που περιέχεται στο σπέρμα διασπάται από ένζυμα και παράγονται μόρια γλυκόζης. Χρησιμοποιείται στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στο ψωμί.

Δεξτρόζη ή αλλιώς γλυκόζη: Έχει πολύ αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη που ισοδυναμεί με το λευκό ψωμί. Άρα είναι μία γλυκαιμική "βόμβα", ιδιαίτερα για τους διαβητικούς.

Είναι γεγονός πως η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη κάτω από διάφορες ονομασίες, ανάλογα από το φυτό ή το προϊόν από το οποίο προέρχεται π.χ. φροουκτόζη, λακτόζη, σουκρόζη κ.α.

Η άσχημη αλήθεια λοιπόν, είναι ότι:
  1. Δεν αγοράζουμε στέβια αλλά κάποια άλλη μορφή ζάχαρης.
  2. Δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη της στέβιας γιατί είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
  3. Πληρώνουμε πολύ ακριβά για κάτι που υπόσχεται πως είναι στέβια αλλά δεν είναι!
  4. Και στις δύο περιπτώσεις, το τελικό προϊόν είναι προϊόν ενός φυτού που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία.
  5. Οι υδατάνθρακες είναι ωφέλιμοι για τη  υγεία μας, μας δίνουν ενέργεια και θα πρέπει να αποτελούν το 50-55% της ημερήσιας θερμιδικής ενέργειας που λαμβάνουμε μέσα από τη  διατροφή μας. Εκ των οποίων μόνο το 10% θα πρέπει να προέρχεται από απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη.
Τέλος, για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μία υγιεινή διατροφή, καλό θα είναι να προτιμάται η κατανάλωση σύνθετων υδατανθρακών από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά. τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ειδικότερα για την κατανάλωση της ζάχαρης θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή.
Όσον αφορά την δήθεν στέβια που πωλείται στα μαγαζιά, ας την κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Πάντα φιλικά,
Νικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.