ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΗΜΙΚΑ & ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ - Προτάσεις για τα Τρόφιμα



Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από ένα έργο-project, το οποίο ανήκει στην κα Σελιανίτη Καλλιόπη, Χημικό - Τεχνολόγο Τροφίμων,με εθελοντικό χαρακτήρα που σκοπό έχει την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, για την ύπαρξη υπερβολικών χημικών συστατικών στην καθημερινότητα μας, στο νερό, στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στα καλλυντικά και στα απορρυπαντικά αντίστοιχα, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των συστατικών στην υγεία μας.


Προτάσεις για τα Τρόφιμα

Η τροφή για τον άνθρωπο είναι βασικό συστατικό για την ανάπτυξη του, την σωστή λειτουργία των οργάνων του αλλά και την ψυχολογική του κατάσταση, διότι τα πάντα επηρεάζονται από τι "καύσιμα" προσφέρουμε στα κύτταρα μας ώστε να λειτουργούν για μας όσο γίνεται πιο σωστά και αποτελεσματικά.
Η τροφή που καταναλώνει σήμερα ο άνθρωπος  απέχει από την φυσική, όσο ο σύγχρονος πολιτισμός από την πρωτόγονη ζωή της ζούγκλας. Ο άνθρωπος όμως διαθέτει σχεδόν τον ίδιο οργανισμό με αυτόν τον μακρινό πρόγονό του. Έτσι ο οργανισμός ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος από την ενεργητικότητα του για να απαλλαγεί από την ακατάλληλη τροφή.
Η φράση του Ιπποκράτη: "Η τροφή είναι το φάρμακο σου" δείχνει με την μεγαλύτερη ευφράδεια και συνάφεια έναν τρόπο ζωής.

Το μπορούμε λοιπόν σήμερα να κάνουμε σαν σύγχρονοι καταναλωτές ;

  • Μπορούμε να επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ωμές τροφές γιατί οι επεξεργασμένες έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση ακόμα και από το απλό μαγείρεμα π.χ. από τα σκεύη αλουμινίου, όπου ακατάλληλα  συστατικά περνούν στο φαγητό.
  • Μπορούμε ν αποφεύγουμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά με την φλούδα γιατί εκεί αποθηκεύονται τα περισσότερα χημικά που ούτως ή άλλως έχουν δεχθεί κατά την παραγωγή τους ή να τα πλένουμε πολύ καλά με οικολογικό σαπούνι και ξύδι.
  • Ένα πορτοκάλι αποκτά τη βιταμίνη C την τελευταία εβδομάδα ωρίμανσής του πάνω στο δέντρο. Είναι γνωστό όμως ότι τα πορτοκάλια κόβονται πριν και αποκτούν χρώμα κάτω από τεχνητό φωτισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις μπανάνες.
  • Ένα πορτοκάλι εάν ωριμάσει σωστά επάνω στο δένδρο έχει 160-180 mgr βιταμίνης C, αν το στύψουμε σε τρία λεπτά έχει 60 mgr, αν το αφήσουμε στο ποτήρι άλλα δέκα λεπτά έχει 10 mgr. Φανταστείτε τι βιταμίνες έχει εάν μείνει μια βδομάδα στο ψυγείο μας. Και μιλάμε για την πλέον απαραίτητη βιταμίνη για όλες τις ηλικίες διότι συμμετέχει σε τουλάχιστον 300 βιοχημικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Όπου μπορούμε να προμηθευόμαστε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Όχι γιατί αυτά στερούνται παντελώς χημικών, (ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος στην Ελλάδα σε βάθος τουλάχιστον 100m κατά την Greenpeace), αλλά γιατί δεν δέχονται τον ψεκασμό των χημικών που δέχονται τα συμβατικά.
  • Μπορούμε να αποφεύγουμε προϊόντα ομοιόμορφα, γυαλιστερά και πανέμορφα σαν ψεύτικα, φρούτα και λαχανικά, διότι σίγουρα έχουν υποστεί την επέμβαση ορμονών, διότι η φύση  δεν φημίζεται για την τόση ομοιομορφία .
  • Μπορούμε να αποφεύγουμε την χρήση μεταλλαγμένων π.χ. σόγια, καλαμπόκι κ.λ.π. διότι δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτες, αν τα μεταλλαγμένα κυριαρχήσουν στην διατροφή μας, τότε η τρίτη γενιά μιας τέτοιας διατροφής θα έχει οδηγηθεί στην πλήρη απώλεια της αναπαραγωγικής ικανότητας.
  •  Προτείνεται να προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή έστω κατεψυγμένα αντί για κονσέρβας. Γιατί περιέχουν πολλά συντηρητικά καθώς και η ίδια η κονσέρβα επεμβαίνει με το μέταλλο της στο τρόφιμο.
  • Μπορούμε να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πληθώρα συντηρητικών στην ετικέτα. Θα πάρουμε πολλές πληροφορίες για το τρόφιμο και την διατροφική του αξία αν διαβάσουμε προσεκτικά τις ετικέτες.
  • Κάποια είδη πολυδιαφημιζόμενων αναψυκτικών, χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που διαβρώνουν το συκώτι και τα ζωτικά μας όργανα. Επίσης περιέχουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Μη ξεχνάμε ότι διανύουμε την δεκαετία του διαβήτη κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και μέχρι το τέλος του 2020, στην Ελλάδα θα έχουμε 1.8 εκ. διαβητικούς, ενώ στην Ευρώπη συνολικά 35 εκ. διαβητικούς εξαιτίας της διατροφής μας.
  • Ελληνικά και Διεθνή Πανεπιστήμια αναρτούν συχνά μελέτες στο διαδίκτυο ενημερώνοντας το κοινό για την εξαιρετική μείωση πληθώρας θρεπτικών συστατικών σε βασικά φρούτα και λαχανικά που κυμαίνονται από 12% έως και 90%. Το 1974 μια ντομάτα είχε 4-5 mg σιδήρου και σήμερα δεν έχει καθόλου. Επίσης το λυκοπένιο της ντομάτας έχει ελαττωθεί σημαντικά και γι'αυτό  τον λόγο παρατηρείται αύξηση των προβλημάτων στον προστάτη των αντρών, όπου το λυκοπίνιο βοηθούσε σε πολύ μεγάλο βαμθό.
  • Προτείνεται η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος διότι σημαντικές επιστημονικές μελέτες, δείχνουν σαφή σχέση μεταξύ μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι) και των προϊόντων τους (π.χ. αλλαντικά) με την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Τα κόκκινα  κρέατα περιέχουν ένα λιπαρό οξύ, το Αραχιδονικό οξύ, το οποίο συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην φλεγμονή των ιστών. Η σύγχρονη παραγωγή κρέατος, απαιτεί την χρήση συνθετικών αυξητικών ορμονών για την γρήγορη ανάπτυξη των ζώων, που βλάπτει με ποικίλους τρόπους τον άνθρωπο. Είναι ωφέλιμο για την υγεία μας, να περιορίσουμε  την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 2-3 φορές τον μήνα.
  • Το 1970 μία αγελάδα παρήγαγε 180 λίτρα γάλα σε έναν μήνα. Σήμερα στο ίδιο χρονικό διάστημα, παράγει 1,5 τόνο γάλα με την χρήση μιας συνθετικής ορμόνης που έχει κατηγορηθεί ότι συμβάλλει στην δημιουργία καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Συνίσταται λοιπόν ο περιορισμός της υπερβολικής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως από αγελαδινό γάλα. Προτείνεται η χρήση πρόβειων προϊόντων, ιδιαίτερα το γιαούρτι με "πέτσα" διότι περιέχει ακόμα, έστω και λίγα, προβιοτικά. Η χρήση του επιβάλλεται όταν παίρνουμε αντιβιοτικά για την προστασία της εντερικής χλωρίδας.
  • Αποφύγετε την αποθήκευση τροφίμων σε πλαστικές συσκευασίες. Οι περισσότερες χημικές ουσίες των πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές, ενώ αρκετές από αυτές δρουν ως "ενδοκρινολογικοί ταραξίες",μιμούνται δηλαδή την δράση των οιστρογόνων και διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα ανδρών και γυναικών.
  • Αποφεύγεται  να ζεσταίνεται τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων , διότι η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την μετανάστευση των χημικών του πλαστικού στο τρόφιμο. Οι χημικές ουσίες διαρρέουν πιο εύκολα στα ζεστά υγρά π.χ. καυτό καφέ ή τσάι σε πλαστικό και υγρά που περιέχουν αλκοόλ.
  • Άνθρωποι με μεράκι και χρόνο στην ζωή τους μπορούν να παρασκευάσουν μόνοι τους αρκετά παραδοσιακά τρόφιμα, επιλέγοντας προσεκτικά τις πρώτε ύλες, ώστε να αποφύγουν τουλάχιστον τα βελτιωτικά, τις χρωστικές, τα διογκωτικά και τα συντηρητικά που συνήθως έχουν οι επεξεργασμένες τροφές. Έτσι, μπορούν μόνοι τους να παρασκευάσουν στην κουζίνα του σπιτιού τους, ψωμί, μπισκότα, κέικ, γιαούρτι, κομπόστες, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά κ.α. Μπορούν να επισκευθούν  το διαδίκτυο και να μάθουν υπέροχες παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους παρασκευής με πολλά μυστικά για την επιτυχία τους.
  • Καταναλωτές που έχουν την πολυτέλεια του κήπου στο σπίτι τους, είτε στο χωριό είτε στην  πόλη, μπορούν με πολύ μεράκι και αγάπη και προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος, να παράγουν τα δικά τους λαχανικά. Κάποια από αυτά είναι τα παντζάρια, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, ντομάτες, κολοκυθάκια, άνηθο, μαϊντανό, λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα, ροδάκινα, βερίκοκα κ.α. Αποφεύγοντας τουλάχιστον την πληθώρα των φυτοφαρμάκων της μαζικής παραγωγής. Επίσης να εκτρέψουν οικόσιτα μικρά ζώα όπως κοτόπουλα, κόκορες κ.λ.π.
  • Εκείνοι που στερούνται κήπου αλλά έχουν χρόνο και μεράκι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ταράτσες και τις βεράντες τους όπου με μεγάλες γλάστρες μπορούν να καλλιεργήσουν πολλά φυτά από τα παραπάνω ώστε κι εκείνοι να μπορέσουν να προσφέρουν στο τραπέζι τους κάτι λιγότερο επιβαρυμένο.
  • Για όσους δεν μπορούν να καταφύγουν σε κάποια από τις παραπάνω λύσεις που προτείνουμε, σήμερα η βιοτεχνολογία προσφέρει στον ενημερωμένο καταναλωτή μια πλειάδα θρεπτικών συστατικών που λείπουν από την καθημερινότητα τους, σε συμπυκνωμένη τροφή με την μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής. Έτσι προλαμβάνονται αλλοιώσεις των κυττάρων και κατ' επέκταση των οργάνων και αποφεύγονται παθήσεις που δεν είναι κλασσικές αρρώστιες αλλά σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, όπως: πονοκέφαλοι, εντερικές διαταραχές, χοληστερίνη, χρόνια κούραση, αρτηριακή πίεση, μυοσκελετικά προβλήματα, ημικρανίες, ορμονικά προβλήματα, διαβήτης, καρδιαγγειακά κ.λ.π. και μπορούν να προληφθούν βρίσκοντας την επιστημονική τους λύση με απόλυτα φυσικό τρόπο.
  • Εδώ και πολλές δεκαετίες η αστική τάξη όλης της υφηλίου, χρησιμοποιεί τα συμπληρώματα διατροφής ως άκρως αναγκαία για πρόληψη της γήρανσης, για ζωντάνια, ευεξία και δραστηριότητα σε κάθε ηλικία. Πριν από τουλάχιστον για την Ελλάδα αυτό αποτελούσε περισσότερο μόδα παρά αναγκαιότητα. Δυστυχώς όμως σήμερα και στην Ελλάδα για τους γνωστούς λόγους που προαναφέραμε, δηλαδή ελλιπής θρέψη εδαφών, τρόποι και χρόνοι συντήρησης των φρέσκων  τροφίμων μας έχουν φέρει στο σημείο τα συμπληρώματα διατροφής να είναι πλέον απαραίτητο σε κάθε καταναλωτή και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία.
  • Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 40% των εκφυλιστικών παθήσεων μπορούν να προληφθούν με τα συμπληρώματα διατροφής.
  • Όποιος δεν θέλει να συντηρεί τους γιατρούς, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, ας ερευνήσει μόνος του ν μάθει για τα πλέον απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής που είναι χρήσιμα και τον βοηθούν να αντιμετωπίζει την ζωή με αισιοδοξία και να μην παραιτηθεί με ηττοπάθεια κάτω από το βάρος εύκολα προβλέψιμων ασθενειών.


Ευχαριστώ την κα Σελιανίτη για την παραχώρηση του κειμένου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.