Αντιμετωπίστε τις Ενοχλήσεις στην Εγκυμοσύνη





Κατά την εγκυμοσύνη οι γυναίκες συχνά έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα όπως η παχυσαρκία, οι ιδιαίτερες επιθυμίες ή αποστροφές για κάποιες τροφές, τα γαστρεντερικά προβλήματα, το διαβήτη, την υπέρταση
κλπ. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά και τι προτείνεται συνήθως σε κάθε περίπτωση.




Επιθυμίες ή αποστροφές σε ορισμένα τρόφιμα
 Μπορεί να παρουσιασθεί η ξαφνική και έντονη επιθυμία στην έγκυο για κάποια τρόφιμα  ή ακόμα η προτίμηση για συγκεκριμένες γεύσεις (γλυκιά , αλμυρή κλπ).  Πολλές φορές μάλιστα θα έχετε ακούσει ότι πρέπει να ικανοποιούνται οι αυτές οι περίεργες ορέξεις της για να "μη πέσει το παιδί" ή ότι το παιδί μπορεί να έχει σημάδια στο σώμα του από το τρόφιμο που ήθελε να φάει η μητέρα και δεν έφαγε. Όλα αυτά στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Τα όποια σημάδια μπορεί να εμφανισθούν στο σώμα το βρέφους είναι καλοήθη αγγειακά σχήματα. Όλες αυτές οι προτιμήσεις ή οι αποστροφές για κάποια τρόφιμα είναι φυσιολογικές και οφείλονται:

  • σε ορμονικές αλλαγές, όπου ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοσθεί
  • σε έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού
  • σε ψυχολογικές ανάγκες της γυναίκας διότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη φάση της ζωής της και ενδεχομένως να χρειάζεται να της δείξετε προσοχή.
Συμβουλή
Καλό είναι να ικανοποιούνται αυτές οι επιθυμίες, κυρίως για την καλή ψυχολογία της εγκύου, αρκεί αυτές να μη φθάνουν τα όρια της υπερβολής.

Γαστρεντερικά προβλήματα
 Η ναυτία, η πρωινή αδιαθεσία, η δυσκοιλιότητα, οι εμετοί και οι αιμορροΐδες  πολλές φορές κάνουν την διαδικασία της κύησης δύσκολη λόγω της ταλαιπωρίας που επιφέρουν στην μέλλουσα μητέρα.
Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από ναυτία και εμετούς κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μάλιστα έχω ακούσει από γυναίκες να λένε πως συνέχιζαν να ταλαιπωρούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συμβουλή
Για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει: 
  1. να κάνετε συχνά και μικρά γεύματα
  2. τα τρόφιμα τα οποία τρώτε να είναι σχετικά "στεγνά
  3. αποφύγετε τα φαγητά με έντονη μυρωδιά
  4. τέλος αποφύγετε την κατανάλωση υγρών (νερού, καφέ, γάλακτος κλπ) κατά τη διάρκεια της ναυτίας
Επίσης οι ορμονικές αλλαγές ευνοούν τη χαλάρωση των μυών του γαστρεντερικού συστήματος και μαζί με την πίεση που ασκεί η μήτρα καθώς μεγαλώνει στο έντερο παρατηρείται δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται αιμορροΐδες, οι οποίες προκαλούν πόνο και αιμορραγία.
Συμβουλή
Για την αποφυγή και των δυο περιπτώσεων, είναι πολύ σημαντική η  διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. 
  1. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα (π.χ. ακτινίδιο, δαμάσκηνα κ.α). 
  2. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά.
  3. Τέλος κάντε ήπια άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι κ.α. Βοηθά όχι μόνο στην δυσκοιλιότητα άλλα και την ευκολότερη διεξαγωγή του τοκετού.

Διαβήτης της κύησης
Όπως έχω αναφέρει και στο άρθρο Σακχαρώδης Διαβήτης, μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν διαβήτη. Συνήθως παρουσιάζεται κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση. Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω να διατηρείτε το ιδανικό σας βάρος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα ο διαβήτης μπορεί η αύξηση του βάρους του εμβρύου να είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να διεξαχθεί με δυσκολία ο τοκετός. Συχνό είναι το φαινόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις η καισαρική τομή.
Συμβουλή
Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως όσπρια, λαχανικά και δημητριακά. Τέλος αποφύγετε τα γλυκά.

Προεκλαμψία - Υπέρταση
 Στην περίπτωση που προϋπάρχει η υπέρταση, πρέπει να αντιμετωπισθεί πριν μείνει έγκυος η γυναίκα. Διότι κατά την κύηση αυξάνεται ο κίνδυνος γέννησης  λιποβαρούς βρέφους και η αποκόλληση του πλακούντα. 
Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται πέρα από την υψηλή αρτηριακή πίεση και από την απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα. Καθώς και από οιδήματα στα άκρα και το πρόσωπο. Επηρεάζει όλα σχεδόν τα όργανα της μητέρας. Επιπλέον η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο έμβρυο μειώνεται, με αποτέλεσμα να μην είναι φυσιολογική η ανάπτυξη του.
Συμβουλή
Ελέγχετε σχολαστικά το βάρος σας και κάνοντας εξετάσεις ούρων θα γνωρίζετε για πιθανή απώλεια πρωτεΐνης, έτσι μπορείτε να προλάβετε τις δυσάρεστες συνέπειες της προεκλαμψίας. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανάπαυση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός σας.
Να θυμάστε ότι, όλα μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με καλή θέληση!
Σκεφτείτε, "δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου". Αντιθέτως, "έρχεται" το ωραιότερο δώρο της ανθρώπινης φύσης. Μια νέα ζωή!



Βιβλιογραφία
"Διατροφικές Απαιτήσεις Κατά τον Κύκλο της Ζωής" Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τ.Ε.Ε.  Τομέας Υγείας & Πρόνοιας Ειδικότητα Διατροφή - Διαιτολογία Εκδ. Οργανισμός ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ Αθήνα 1999
"Διατροφη στην Κλινική Πράξη" Marion Nestle, PhD. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΗΓ. Κ. ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.