Εσείς Τι Τύπο Δέρματος Έχετε;


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, μας προστατεύει και είναι αυτό που διαχωρίζει τους εσωτερικούς ιστούς -μυς και όργανα- από το εξωτερικό περιβάλλον (αέρας, νερό, ήλιος, μικρόβια κλπ.).
Για να είμαστε ικανοί να πραγματοποιήσουμε  μια σωστή ανάλυση του δέρματος,  είναι απαραίτητο
να έχουμε άριστες γνώσεις της ανατομίας του. Γι'αυτό και είναι καλό να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό όπως ο/η Αισθητικός ή ο/η Δερματολόγος, οι οποίοι είναι και οι καθ'όλα υπεύθυνοι για να αναγνωρίσουν και να διακρίνουν τα όποια σημάδια δείχνει το δέρμα για την ανάλυση του τύπου του δέρματος.
Όμως πολλές φορές όταν θέλετε να αγοράσετε μια κρέμα ημέρας, ίσως αναρωτιέστε ποια να προτιμήσετε ή αν θα ταιριάζει με το τύπο του δέρματος σας.
Προσοχή! Οι πωλήτριες στα διάφορα καταστήματα καλλυντικών δεν είναι πάντα αισθητικοί, με αποτέλεσμα να συστήνουν κάποιες φορές, άθελά τους, προϊόντα που δεν σας ταιριάζουν. 
Επίσης μια σωστή αισθητικός για να διακρίνει τον τύπο του δέρματος σας θα πρέπει:
  1. Να σας πάρει ένα μικρό ιστορικό. 
  2. Να σας κάνει έναν απλό καθαρισμό (γαλάκτωμα-λοσιόν).
  3. Να δει το δέρμα σας κάτω από την λάμπα/φακό που διαθέτει στο ινστιτούτο.
Μπορείτε να διακρίνεται μόνοι σας, τις όποιες ενδείξεις (σημάδια) δείχνει το δέρμα σας ώστε να καταλάβετε σε ποιο τύπο ανήκει και για να έχετε μια γενική εικόνα ώστε να διαλέξετε ένα προϊόν που να σας ταιριάζει.

Το δέρμα χαρακτηρίζεται από τρεις βασικούς τύπους - κατηγορίες με βάση την υφή του. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις έχουμε συνδυασμό τύπων, ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες. Έτσι έχουμε τα εξής χαρακτηριστηκά:

  1. Κανονικό 
  2. Λιπαρό
  3. Ξηρό 
  • Ακνεϊκό 
  • Ώριμο
  • Αφυδατωμένο


Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Το κανονικό δέρμα έχει απαλή υφή και φυσιολογική ελαστικότητα με πολύ λίγες ρυτίδες. Η όψη του είναι καθαρή και σπάνια εμφανίζει κηλίδες ή σημάδια, ανοιχτούς πόρους, λιπαρές και ξηρές περιοχές με απολέπιση. Δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και οι πόροι του είναι κανονικοί. Αυτός ο τύπος δέρματος χαρακτηρίζεται από ισορροπία και είναι ο ιδανικός τύπος δέρματος.

Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται από την αυξημένη έκκριση σμήγματος, κάτι που μπορεί να επιδεινωθεί όταν διεγερθούν οι σμηγματογόνοι αδένες, είτε από δίαιτα είτε από κακή διατροφή. Συνήθως το χρώμα του είναι ωχρό ή σκούρο, δείχνει τραχύ με ανοιχτούς πόρους, κάποιες φορές μπορεί να γυαλίζει και συχνά μπορεί να παρουσιάσει ακμή. Είναι αρκετά παχύ σαν δέρμα. Γι'αυτό διατηρεί την νεανικότητα του περισσότερο από τους άλλους τύπους δέρματος, μιας και δεν κάνει εύκολα ρυτίδες.

Το ξηρό δέρμα γενικά διακρίνεται για την ωραία υφή του, φαίνεται λείο και τεντωμένο, έχει ανεπαρκή έκκριση σμήγματος και έχει την τάση να ξεφλουδίζει. Εμφανίζει ρυτίδες από πολύ νωρίς, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια. Είναι αρκετά ευαίσθητο και συχνά μπορεί να εμφανίζει ευρυαγγείες. Οι πόροι του δέρματος είναι ελάχιστα ορατοί έως ανύπαρκτοι. Συχνά μπορεί να εμφανίζει αφυδάτωση ή να συνυπάρχει μαζί η έλλειψη νερού και σμήγματος.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται τραχιά τα κύτταρα της επιδερμίδας και να μοιάζουν με "λέπια".




Συνδυασμοί τύπων δέρματος

Το μικτό δέρμα είναι ο συνδυασμός δύο τύπων δέρματος π.χ. λιπαρό με ξηρό ή λιπαρο  με κανονικό. Η λιπαρότητα εντοπίζεται στην περιοχή του πιγουνιού, της μύτης και του μετώπου. Η ξηρότητα ή ο κανονικός τύπος επιδερμίδας εντοπίζεατι στην περιοχή των παρειών, του λαιμού και γύρω από τα μάτια.

Το ακνεϊκό δέρμα χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπαρότητα και ανάλογα με την ηλικία και το είδος της ακμής χρειάζεται ειδική θεραπεία. Μπορεί να συνδυάζεται και με άλλους τύπους δέρματος, ειδικά όταν η ακμή είναι εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου. Συνήθως εμφανίζεται σε νεαρά άτομα. Έχει την τάση να συγκρατεί τους ρύπους και να εγκλωβίζει το σμήγμα στους πόρους. Είναι αυτό που έχει ανάγκη τη μεγαλύτερη φροντίδα από όλους τους άλλους τύπους. Συνήθως χρειάζεται καθοδήγηση και θεραπεία από ειδικό, γιατί η αντιμετώπιση του είναι αρκετά δύσκολη. Χρειάζεται πειθαρχία και ιδιαίτερη επιμέλεια.

Το ώριμο δέρμα γενικά διακρίνεται από τις βλάβες όπως ρυτίδες, χαλάρωση, μείωση του τόνου και λέπτυνση της επιδερμίδας. Επίσης από πανάδες και μελαχρωματικές κηλίδες λόγω ηλικίας. Έχει μειωμένη ελαστικότητα και υγρασία. Η κυριότερη αιτία της γήρανσης είναι ο ήλιος.

To αφυδατωμένο δέρμα πολύ συχνά συγχέεται με το ξηρό αφού κι αυτό απολεπίζεται (ξεφλουδίζει) και πολύ συχνά έχει τραχιά υφή. Δεν αποτελεί ξεχωριστό τύπο δέρματος αλλά πάντα συναντάται σε συνδυασμό με κάποιον άλλο τύπο π.χ. κανονικό, λιπαρό. Ως αφυδάτωση εννοούμε την μείωση της υγρασίας κάτω από το 10%. Συνηθέστερες αιτίες της εμφάνισης του είναι: οι καιρικές συνθήκες, η διατροφή, ορισμένες ασθένειες, η χρήση ορισμένων σαπουνιών κ.α.


Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το δέρμα μας είναι ένα ζωντανό όργανο και η υφή του μπορεί να αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα και από εποχή σε εποχή. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να προέρχονται από τη γενική υγεία μας ή από εξωτερικούς παράγοντες.


Τέλος προτιμήστε καλλυντικά που περιέχουν ουσίες οι οποίες έχουν προσαρμοστικές ιδιότητες όπως η Αλόη, όπου ανάλογα με τον τύπο δέρματος δίνουν στο δέρμα αυτό που έχει ανάγκη. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή. Όσο μεγαλύτερη  η αναλογία των συστατικών αυτών μέσα στο προϊόν,τόσο το καλύτερο.
Αν ενδιαφέρεστε να βρείτε ποιοτικά καλλυντικά με βάση την Αλόη Βέρα -και μάλιστα οργανικής καλλιέργειας- κάντε κλικ εδώ. Η ποικιλία των προϊόντων είναι μεγάλη και μπορείτε να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.


Για οποιαδήποτε απορία θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω!
Καλή συνέχεια!





Βιβλιογραφία:
Σημειώσεις του μαθήματος "Αισθητική Ι", Α' Εξαμήνου 2002-2003 - Σιβιτανιδείου Σχόλης Τεχνών & Επαγγελμάτων, της καθηγήτριας Ε. Σαουρίδη Πτυχιούχο Τ.Ε.Ι Αθηνών.



                                





4 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον!!! ωραίο το μπλογκ σου Νικη..νασαι καλά... καλώς σε βρηκα και παλι!! καλώς ώρισες στο μπλογκ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατατοπιστικό και ενδιαφέρον το περιεχόμενο της ανάρτησης Νίκη μου! ειδικά αυτήν την εποχή που χρειαζόμαστε και Extra προστασία από τις ακτίνες του ήλιου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές στην επιλογή του σωστού αντηλιακού αλλά και της σωστής ενυδατικής, να ταιριάζει με το δέρμα μας και τις απαιτήσεις του! ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Βέρα για τα καλά σου λόγια! Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι!!!!

      Διαγραφή

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.