Προστάτευσε το δέρμα σου από την ξηρότητα και την αφυδάτωση τον χειμώνα


Σήμερα θα ασχοληθούμε με την προστασία της επιδερμίδας μας ενάντια στο κρύο του χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι λίγο πολύ όλες τις εποχές του χρόνου το δέρμα μας ταλαιπωρείται.  Ειδικά με τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, το δέρμα, πολλές φορές δεν προλαβαίνει να αντεπεξέλθει στα
νέα δεδομένα. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση της αφυδάτωσης στην επιδερμίδα.
Ιδιαίτερα όμως τους χειμερινούς μήνες, με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, το δέρμα χάνει την απαραίτητη υγρασία του. Έτσι νιώθουμε το δέρμα μας πιο ξηρό και αφυδατωμένο. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να νιώθουμε ότι μας τραβάει, ειδικά μετά από την πολύωρη έκθεσή μας στο κρύο. Το δέρμα στα χέρια μας επίσης μπορεί να "ανοίγει" και να έχουμε μικρο-εκδορές.  Άλλοι πάλι παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα όπως χιονίστρες κ.α.
Γενικά τα συμπτώματα ενός αφυδατωμένου δέρματος, λόγω του κρύου και παγωμένου καιρού τον χειμώνα, είναι τα εξής: 
  • κνησμός (φαγούρα)
  •  σκασίματα
  • μικρο-εκδορές
  • ξεφλούδισμα
  •  αίσθημα τεντώματος ή τραβήγματος και 
  • κοκκινίλες.
Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του δέρματος πρέπει να είμαστε πολύ επιμελείς με την φροντίδα του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Πως αντιμετωπίζω την αφυδάτωση του χειμώνα.
  • Είναι γεγονός πως τον χειμώνα το αίσθημα της δίψας είναι σπάνιο φαινόμενο, γι'αυτο μην περιμένεις πότε θα διψάσεις για να πιεις νερό.
  •  Αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους και όσο ακόμα η επιδερμίδα είναι νωπή βάλε μια πλούσια, ενυδατική κρέμα σώματος.
  • Το ίδιο ισχύει και για την επιδερμίδα του προσώπου. Πάντα μετά τον πρωινό και τον βραδινό καθαρισμό βάλε μια ενυδατική κρέμα. Αν δεν έχεις την κατάλληλη ηλικία για να βάλεις κρέμα το βράδυ, τότε προτίμησε το ενυδατικό ζελέ Αλόης.
  • Προστάτεψε τα χέρια σου από το κρύο φορώντας γάντια.
  • Μην κάνεις μπάνιο ή ντους με καυτό νερό. Όσο κι αν είναι απολαυστικό ένα ζεστό μπάνιο δεν παύει να αφυδατώνει την επιδερμίδα. Γι' αυτό προτίμησε να κάνεις μπάνιο με χλιαρό νερό.
  • Μην τρίβεις την επιδερμίδα σου με την πετσέτα για να σκουπιστείς. Πρώτον γιατί προάγει την χαλάρωση της επιδερμίδας και δεύτερον γιατί αφαιρείς την απαραίτητη υγρασία της. Προτίμησε να ταμπονάρεις την επιδερμίδα, τόσο του σώματος (συμπεριλαμβανομένων και των χεριών) όσο και του προσώπου σου.
  • Μην κάνεις υπερβολές με το σαπούνι. Ναι, μπορεί τον χειμώνα να κυκλοφορούν ιώσεις, όμως το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών αφαιρεί από την επιδερμίδα τον προστατευτικό της μανδύα. Γι' αυτό έχε πάντα στην τσάντα σου ένα ενυδατικό sanitizer, το οποίο απολυμαίνει και παράλληλα δεν αφυδατώνει το δέρμα. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Forever Hand Sanitizer, που περιέχει μέλι και αλόη, σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων ενώ παράλληλα περιποιείται και ενυδατώνει τα χέρια.
  • Φρόντισε, κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου, αμέσως μετά το σκούπισμα να βάλεις μια κρέμα χεριών.
 Τέλος, προσπάθησε όσο μπορείς να καλύπτεις το δέρμα σου με ρούχα, γάντια, σκούφους, κασκόλ κλπ. ώστε να αποφύγεις την απ' ευθείας έκθεση της επιδερμίδας σου στο κρύο.
Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που δεν θέλω να παραλείψω είναι το εξής, όσο μπορείς να αποφεύγεις το πλύσιμο των χεριών σου με πολύ ζεστό νερό ειδικά όταν τα χέρια σου είναι παγωμένα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσεις χιονίστρες και ως παθούσα, οφείλω να σου πω ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστο το αίσθημα.
Κλείνοντας,  να σου υπενθυμίσω ότι η αφυδάτωση είναι το πρώτο βήμα προς την γήρανση της επιδερμίδας. Ένα αφυδατωμένο δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και όπως είναι απολύτως λογικό, χάνει και την νεανικότητα του. Γι' αυτό φρόντισε το δέρμα σου όσο περισσότερο μπορείς, όχι μόνο για λόγους ομορφιάς αλλά και για λόγους υγείας. Γιατί μην ξεχνάς ότι το δέρμα μας είναι ένα από τα όργανα του αμυντικού μας συστήματος και μας προστατεύει από τους ιούς και τα μικρόβια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.