Νηστεία ή..... νηστεία; Εσείς, τι ακριβώς νηστεύετε;


Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθούμε με την νηστεία. Τι ακριβώς είναι η νηστεία; Μήπως νομίζετε πως νηστεύετε, ενώ στην πραγματικότητα μόνο αυτό δεν κάνετε!

Η αλήθεια είναι πως την ιδέα για την σημερινή μου ανάρτηση μου την έδωσε η ανάρτηση της Petras "Δέκα διακαιώματα σου που δεν τα γνωρίζεις και μια λαγάνα δώρο!".
Για τον περισσότερο κόσμο νηστεία, είναι ο αποκλεισμός ορισμένων τροφίμων από τη διατροφή τους για περισσότερο από 40 μέρες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Ξεκινούν λοιπόν από την Καθαρά Δευτέρα και ευχόμενοι καλή Σαρακοστή σταματούν να τρώνε κρέας και οτιδήποτε ζωικής προέλευσης που έχει αίμα, αλλά και τα παράγωγά του (βλέπε γάλα, αβγά κλπ.).
Έτσι, αρχίζουν λοιπόν μια σχεδόν χορτοφαγική διατροφή η οποία περιλαμβάνει θαλασσινά (που ανήκουν στο ζωικό βασίλειο), όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, σιτηρά, χόρτα και λάδι. Πολλοί μάλιστα, λανθασμένα, πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διατροφής θα χάσουν κιλά. Όμως αυτού του είδους η διατροφή κρύβει τους εξής κινδύνους:
Πρώτον, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για έλλειψη βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, ειδικά αν και προηγουμένως η διατροφή μας ήταν φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.
Δεύτερον, οι περισσότεροι που ακολουθούν κατά γράμμα τη νηστεία για 40+ μέρες ανεβαίνοντας στην ζυγαριά διαπιστώνουν ότι έχουν πάρει κιλά. Αυτό συμβαίνει διότι οι φυτικές τροφές πέπτονται πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να πεινάμε και να τρώμε περισσότερο. Σε όλο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι για να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν αυτά τα τρόφιμα χρησιμοποιείται και προστίθεται λάδι. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι 1 γραμμάριο λίπος μας δίνει 9 θερμίδες. Πιστεύω λοιπόν πως αυτό από μόνο του τα λέει όλα, ειδικά όταν 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα μας δίνει 4 θερμίδες.
Όμως τι ακριβώς είναι η νηστεία και δεν μιλάω για αυτού του είδους τη νηστεία που αναφέρθηκα προηγουμένως αλλά αναφέρομαι για αυτό που πραγματικά είναι η νηστεία.
Νηστεία λοιπόν, είναι η πραγματική νηστεία οποιουδήποτε είδους τροφής και όχι ο αποκλεισμός ορισμένων ειδών από την διατροφή μας.
Πραγματική νηστεία είναι να φάω ένα αβγό όλη μέρα και όχι να σκάσω από την υπερκατανάλωση των νηστίσιμων τροφών.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν νηστεύω αλλά αντιθέτως έχω το στομάχι μου γεμάτο ή μάλλον παραγεμισμένο με τροφή. Η νηστεία όμως ισούται με πείνα. Γι' αυτό καλό θα ήταν να μην ξεγελάτε τον εαυτό σας λέγοντας πως νηστεύετε, καλύτερα να λέτε πως κάνετε κάποιου είδους διατροφή.
Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει φέρει τον άνθρωπο σε μια υπερκατανάλωση των πάντων, από την τροφή μέχρι  και τα υλικά αγαθά. Γιατί δεν μας φτάνουν ένα αλλά θέλουμε δύο και τρία και όσα περισσότερα μπορούμε.
Νηστέψτε τα υλικά, μπορείτε να ζήσετε και με λιγότερα.
Καταναλώστε λιγότερη τροφή, δεν θα πάθετε τίποτα αν ζυγίζετε 5 κιλά λιγότερο από πριν. Φυσικά αυτό προϋποθέτει να ζυγίζετε παραπάνω από το φυσιολογικό και όχι να είστε ήδη ελλιποβαρής.
Ο Χριστός και οι μαθητές του δεν νήστευαν γιατί έτσι τους είπε η εκκλησία αλλά επειδή δεν είχαν, για να φάνε. Καθάρισαν το πνεύμα τους μέσα από την προσευχή, την συγχώρεση και την ευγνωμοσύνη κι αυτό σας το λέω εγώ που δεν είμαι ιδιαίτερα θρήσκος άνθρωπος, αφού δεν ακολουθώ τα ήθη και τα έθιμα κατά γράμμα.
Επίσης δεν θα πρέπει να πιστεύετε ότι με τη νηστεία κάνετε και αποτοξίνωση. Αποτοξίνωση κάνουμε μόνο όταν νηστεύουμε όλη μέρα πίνοντας μόνο νερό και με την κατανάλωση φρούτων, σε τέτοια όμως ποσότητα που δεν μας επιτρέπει να αισθανθούμε απόλυτο κορεσμό. Γι' αυτό και δεν κάνουμε αποτοξίνωση σε καθημερινή βάση αλλά μια φορά το τρίμηνο, δίμηνο ή κάθε μήνα, ανάλογα με την περίπτωση και πάντα υπό την εποπτεία ειδικού και σε καμία περίπτωση μόνοι μας.

Τέλος, θέλω να τονίσω και να έχετε κατά νου το εξής:
Πριν ακολουθήσετε οποιουδήποτε είδους διατροφή, δίαιτα, νηστεία ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε, πρέπει να είστε σίγουροι 100% ότι είστε απόλυτα υγιείς και ότι δεν έχετε την παραμικρή έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή αυξημένες τιμές στις βιοχημικές σας εξετάσεις.
 Εσείς τελικά τι ακριβώς νηστεύετε;

1 σχόλιο:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.