Μαγειρεύοντας σωστά και κυριώς υγιεινά!



Πολλές φορές νομίζουμε πως επειδή τρώμε σπιτικό φαγητό, τρώμε και σωστά! Ή μάλλον για να το εκφράσω πιο σωστά, πιστεύουμε πως τρώμε υγιεινά!
Στην πραγματικότητα όμως αυτό, δεν ανταποκρίνεται στον σωστό και υγιεινό τρόπο διατροφής.
Γι' αυτό και σήμερα θα σου μιλήσω για τον τρόπο που πρέπει να μαγειρεύεται ένα φαγητό για να θεωρείται υγιεινό.


1. Προσπάθησε να αποφύγεις όσο μπορείς τις τυποποιημένες τροφές που περιέχουν χρώματα, αρώματα, συντηρητικά και πρόσθετα. Τέτοιες τροφές είναι οι έτοιμες σάλτσες, οι τοματοχυμοί, ο πελτές ντομάτας, πουρές πατάτας σε σκόνη κ.α.

2.Πες όχι στους κύβους "νοστιμιάς". Προσωπικά  και κατά το δικό μου γούστο, μόνο νοστιμιά δεν δίνουν στο φαγητό. Αντιθέτως, γεμίζουν το φαγητό που μαγειρεύεις με όλα όσα προαναφέρθηκαν (συντηρητικά, πρόσθετα, βελτιωτικά, κλπ). Ευτυχώς βρισκόμαστε σε μία χώρα που η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η δάφνη και άλλα βότανα και μπαχαρικά φύονται στην φύση και μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε πολλά καταστήματα ή ακόμα και να τα μαζέψουμε μόνοι μας.

3.Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι η ένταση της θερμότητας και ο χρόνος μαγειρέματος. Ένα τρόφιμο που έχει μαγειρευτεί για πολύ ώρα και σε πολύ δυνατή φωτιά, είναι λογικό πως θα χάσει τις θερμικά ευαίσθητες βιταμίνες του. Έτσι, αντί να φτάσει στο πιάτο μας ένα φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τελικά καταλήγει εντελώς κενό θρεπτικών ουσιών. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τον τρόπο και τον χρόνο μαγειρέματος.

4. Επίσης, κάτι ακόμα που έχει να κάνει με την θερμότητα και τον χρόνο μαγειρέματος είναι η ακρυλαμίδη (καρκινογόνος ουσία). Η οποία δημιουργείται κυρίως σε προϊόντα δημητριακών και πατάτας (πατατάκια, ψωμάκια, μπισκότα, τοστ κ.α.) που παράγονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτές του φούρνου και της ψηστιέρας.

5. Μην χρησιμοποιείς μαργαρίνη. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ κανένα φυτικό βούτυρο ή μαργαρίνη. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα έχουμε το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά οξέα. Αν για κάποιο λόγω θέλω ή χρειάζεται να χρησιμοποιήσω μαργαρίνη, τότε την αντικαθιστώ με βούτυρο αγελάδος, το οποίο περιέχει βιταμίνη Α και ασβέστιο.

6. Μην ξαναζεσταίνεις την ίδια κατσαρόλα ξανά και ξανά. Αν για παράδειγμα έχει φτιάξει μία σούπα, φυσικά και θα φυλλάξεις ό,τι που περίσσεψε στο ψυγείο. Όμως, όταν θα θελήσεις να την ζεστάνεις, βγάλε από την κατσαρόλα μόνο την ποσότητα που θα χρειαστείς για το γεύμα σου και την υπόλοιπη άσ'την στο ψυγείο. Έτσι, θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό και δεν θα χάσεις τις πολύτιμες βιταμίνες κατά το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα.

7. Μην πλένεις τα νωπά κρέατα ή τα αυγά πριν το μαγείρεμα. Τρόφιμα όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό κρέας που υπάρχει κίνδυνος να είναι μολυσμένα από σαλμονέλα, δεν θα πρέπει να πλένονται. Γιατί πλένοντας τα, μεταφέρονται τα μικρόβια τόσο στον νεροχύτη όσο και στον πάγκο της κουζίνας από το νερό που πιτσιλάει τριγύρω. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος μολύνσεως και σε άλλα τρόφιμα ή αντικείμενα (μαχαίρια, δίσκος κοπής κλπ) που μπορεί να βρίσκονται εκείνη την στιγμή στον πάγκο. Αντίθετα, με το σωστό και καλό ψήσιμο, το μικρόβιο της σαλμονέλας δεν επιβιώνει στο κρέας ή τα αυγά και είναι ασφαλή για κατανάλωση.

8. Προσπάθησε να καταναλώνεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα φρέσκα τρόφιμα από την στιγμή που τα αγόρασες. Μην τα αφήνεις να χάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο κενά από θρεπτικής αξίας θα είναι.

9. Προσπάθησε να μετριάσεις την χρήση του αλατιού κατά το μαγείρεμα. Αν με ρωτήσεις, προσωπικά μαγειρεύω και τα τρώω όλα ανάλατα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα ο καθένας να προσθέτει αλάτι στο φαγητό του, ανάλογα με το γούστο του.

10. Πες όχι στις υπέρβολές. Το πολύ βούτυρο ή λάδι, δεν κάνει πάντα το φαγητό πιο νόστιμο αλλά πιο βαρύ και πιο παχυντικό.


Αν έχεις να προσθέσεις κάποια ακόμα συμβουλή θα χαρώ να την διαβάσω στα σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.