Gluten free καλλυντικά και τρόφιμα.


Με αφορμή μια πρόσφατη επίσκεψή μου σε κατάστημα καλλυντικών, προέκυψε το σημερινό post!
Ας δούμε όμως τι συνέβη:

 Περιμένοντας στο ταμείο του καταστήματος για να πληρώσω. Έρχεται η πωλήτρια και ρωτάει την ταμία αν στο κατάστημα υπάρχουν σαμπουάν χωρίς γλουτένη, γιατί της το ζήτησε μία πελάτισσα. Την ρωτάω κι εγώ γελώντας, "Γιατί έχει σκοπό να το φάει;"
Τι είναι όμως η γλουτένη, που τώρα τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας!

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη των σιτηρών. Τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα γλουτένης είναι το σιτάρι (μονόκκο και σκληρό), το αλεύρι σίτου και η σίκαλη. Σε χαμηλότερη αναλογία περιέχουν το κριθάρι και η βρώμη.
Τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη είναι το καλαμπόκι, το ρύζι, το φαγόπυρο, το κεχρί και η κινόα.

Ο λόγος που μία ορισμένη μερίδα του πληθυσμού πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση της γλουτένης είναι λόγο της κοιλιοκάκης δηλαδή την δυσανεξία στην γλουτένη, όπου τα άτομα αυτά έχουν αυτοάνοσα στομαχο-εντερικά προβλήματα.
Τέτοιου είδους προβλήματα συναντώνται συνήθως σε άτομα με βορειοευρωπαϊκή καταγωγή. Στην Ελλάδα όμως, κοιλιοκάκη έχουν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού.

 Πολλά καλλυντικά προϊόντα περιέχουν συστατικά από δημητριακά. Όπως σαμπουάν με βρώμη κ.α.

Είναι όμως επικίνδυνα για την υγεία των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη;

Λοιπόν, αν δεν έχετε σκοπό να το φάτε, πραγματικά δεν έχετε και λόγω να φοβάστε.
Το μόνο ίσως που θα έπρεπε να ελέγχετε είναι τα κραγιόν και τις οδοντόκρεμες. Τα υπόλοιπα ήδη καλλυντικών όπως οι πούδρες, τα ρουζ σε σκόνη, οι σκιές ματιών, το ταλκ κ.α. προέρχονται από αλεύρι καλαμποκιού και σπάνια από αλεύρι σίτου ή βρώμης.
Αλλά και πάλι, από την στιγμή που δεν θα το τοποθετήσετε στα χείλη σας, δεν έχετε λόγω να φοβάστε μη τυχόν το φάτε κατά λάθος!

Όσον αφορά την μερίδα του πληθυσμού που στρέφεται όπου φυσάει ο άνεμος. Μίας και έχουν ξεπηδήσει δίαιτες χωρίς γλουτένη για την  απώλεια βάρους. Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι ενδείκνυται για την απώλεια βάρους.
Αντιθέτως, αφαιρώντας την γλουτένη από την διατροφή μας, δεν λαμβάνουμε  μία σειρά από θρεπτικές τροφές που παρέχουν στον οργανισμό μας απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το ψωμί, μας ακολουθεί από την αρχαιότητα!

Αυτά για σήμερα αγαπητοί μου φίλοι και φίλες! Να θυμάστε, να μην παρασύρεστε από το ρεύμα της εποχής. Δεν μας οδηγεί πάντοτε στον σωστό δρόμο!

Πάντα φιλικά, Νίκη 😊

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.