ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΗΜΙΚΑ & ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ - Προτάσεις για τα καλλυντικά!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ.

Η καθημερινή περιποιήση για την καθαριότητα και την ομορφιά, τουλαχιστον για τον δυτικό κόσμο είναι κάτι πλέον δεδομένο. Το ερώτημα είναο πόσο αθώα τελικά είναι αυτή μας η συνήθεια;
Να μερικά χρήσιμα στοιχεία για την χρήση υπερβολικών χημικών συστατικών στα καλλυντικά καθώς και στα προϊόντα καθημερινής περιποίησης.



  • Οι γυναίκες σήμερα είναι "φορτωμένες" με περισσότερα χημικά από ποτέ. Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα συμβατικά καλλυντικά καθώς και στα προϊόντα καθημερινής περιποίησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε γυναίκα να απορροφά 2 κιλά χημικών μέσω  των καλλυντικών προϊόντων κάθε χρόνο στο σώμα της.
  • Οι υδατικές κρέμες μπορούν να περιέχουν έως και 30 χημικά συστατικά ενώ τα αρώματα έως και 400 είδη χημικών.
  • Η Greenpeace έδωσε στην δημοσιότητα και στο διαδίκτυο στοιχεία μίας έρευνας όπου 36 πασίγνωστα αρώματα χρησιμοποιούν φθαλικές ενώσεις και μάσκες που δημιουργούν βλάβες κυρίως στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου.
  • Πρόσφατη έρευνα στην Μ. Βρετανία, σε δείγμα 2016 γυναικών, έδειξε ότι η μέση  Βρετανίδα φιλοξενείστο σώμα της 515 χημικές ουσίες.
  • Συσσωρευτικά, τα χημικά συστατικά των καλλυντικών μέσα στον οργανισμό προκαλούν : ξηροδερμίες, λευκοπλακίες στα χείλη ( από κραγιόν), αλλεργίες, βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά. καρκίνο του μαστού κ.α. Αρκεί να πούμε ότι μέχρι πριν τρεις δεκαετίες, νοσούσε  από καρκίνο του μαστού 1 στις 30 γυναίκες, ενώ σήμερα 1 στις 9 Ελληνίδες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της από αυτό το είδος καρκίνου.
  • Το να προκαλέσει ένα καλλυντικό έναν ερεθισμό ή ένα έκζεμα από την στιγμή που είναι εμφανές είναι το λιγότερο. Απλά σταματάς να το χρησιμοποιείς. Όταν όμως καταστρέφει τα εσωτερικά σου ζωτικά όργανα τότε τι γίνεται;
  • Πριν από 20-30 χρόνια οι γυναίκες δεν υπέφεραν από τόσους πονοκεφάλους και οι άνθρωποι γενικά δεν έπασχαν από τόση κατάθλιψη. Γνωρίζετε ανθρώπους με έκζεμα ή ψωρίαση; Σήμερα πολλές γυναίκες ζουν με ηρεμιστικά και τα παιδιά είναι πολύ επιθετικά.
  • Όταν όμως λούζεις τα παιδιά με τόσα χημικά που παραλύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, πώς έχουμε την απαίτηση από τα παιδιά να είναι ήρεμα και γαλήνια; Είναι και αυτός ένας ακόμη παράγοντας.
  • Από ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας έχουν βρεθεί 350 τοξικές ουσίες μέσα στο μητρικό γάλα. Πολλά παιδιά γεννιούνται με αλλεργίες, ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα. Ένας λόγος είναι ότι η μητέρα κατά την διάρκεια της ζωής της και κατά την εγκυμοσύνη, χρησιμοποιούσε χημικά προϊόντα χωρίς να γνωρίζει ότι μέσα από τον ομφάλιο λώρο θα περάσουν στο μωρό της.
  • Αποφύγετε όσο γίνεται τη χρήση λακ ή γενικά προϊόντων με προωθητικά αέρια, τα οποία καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος που μας προστατεύει φιλτράροντας τις βλαπτικές υπεριώδεις ακτινοβολίες.
  • Προτείνεται η χρήση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο, διότι θεωρείται το 2ο δηλητήριο για τον οργανισμό μετά το αρσενικό. Πολλές χώρες της Ευρώπης π.χ. Βέλγιο έχουν απαγορέψει προϊόντα με φθόριο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μεγάλες ποσότητες φθορίου μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση, οστεοπόρωση που ταλαιπωρεί επτά στις δέκα γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, βλάβη στα λευκά αιμοσφαίρια, αλλά και Αλτσχάϊμερ. Η οδοντόκρεμα είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιούμε για δεκαετίες από την μικρή μας ηλικία και η συσσώρευση γίνεται προσθετικά. Αναζητήστε περισσότερα στοιχεία γι' αυτό στο διαδίκτυο. 
  • Επιλέξτε καλλυντικά προϊόντα που να μην έχουν ως πρώτο βασικό συστατικό το aqua ( νερό ), διότι το νερό είναι αδύνατον να περάσει σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Διότι αν γινόταν αυτό, σύμφωνα με το φαινόμενο της ώσμωσης θα φουσκώναμε σαν μπαλόνια στην θάλασσα ή στην πισίνα. Επιλέξτε προϊόντα με πρώτο συστατικό, κάποιο με μεγάλη διεισδυτικότητα, π.χ. την Αλόη. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Cosmetics and Toiletries" (μια κορυφαία Αμερικάνικη Εφημερίδα για τα καλλυντικά) αναφέρθηκε ότι το ζελέ της Αλόης διατηρεί 25% του βάρους του περισσότερο από το νερό όταν και τα δύο εξατμιστούν με την ίδια ταχύτητα. Η λιγνίνη που είναι βασικό συστατικό της Αλόης διαπερνά, λόγω του μικρού μοριακού της βάρους την επιδερμίδα και δρα στο χόριο του δέρματος, έτσι ώστε να καθιστά την δράση των καλλυντικών που την περιέχουν άκρως αποτελεσματική δρώντας "από μέσα προς τα έξω" στην καλλυντική περιποίηση και όχι από "έξω προς τα μέσα" όπως δρουν τα χημικά προϊόντα.
  • Συνιστάται η χρήση αποσμητικών χωρίς αλουμίνιο, διότι επιστημονικές μελέτες το θεωρούν ύποπτο για την υγεία μας. Η Philippa Darbre διερευνήτρια του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Reading, όπως γράφει η αγγλική εφημερίδα Daily Mail, άρθρο Good Health, τεύχος 1ο Μαρτίου 2009, διαπίστωσε ότι οι καρκινικοί όγκοι συνηθίζουν να εμφανίζονται περισσότερο στην περιοχή της μασχάλης,εκεί που συνηθίζουμε να απλώνουμε τα ανθιδρωτικά αποσμητικά. Στην πλειοψηφία τους τα προϊόντα αυτά έχουν σαν σύριο συστατικό το αλουμίνιο που φράζει τους πόρους γύρω από τους ιδρωτοποιούς αδένες, για την μείωση παραγωγής ιδρώτα και εξουδετέρωσης της κακοσμίας του δέρματος. Το αλουμίνιο άρχισε να σχετίζεται πρόσφατα και με την νόσο Αλτσχάϊμερ.  Άρθρο του Α. Ραυτόπουλου στον Ελληνικό τύπο στις 16 Μαρτίου 2009, επισημαίνει ότι "αναλύσεις στον ανώμαλο εγκεφαλικό ιστό των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ αποκάλυψαν ότι ο ιστός περιείχε υψηλά επίπεδα Αλουμινίου".   Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους  μπορούμε να αποφύγουν με την χρήση χημικών καθαριστικών και καλλυντικών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε την χρήση των χημικών καθαριστικών και καλλυντικών:
         α) Αν διαθέτουμε άφθονο χρόνο και μεράκι, μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας προϊόντα καθημερινής περιποίησης, με φυσικά υλικά που βρίσκονται στο ψυγείο και την κουζίνα μας. Μπορούμε να προμηθευτούμε από ειδικά καταστήματα, χρησιμοποιώντας συνταγές τόσο από το διαδίκτυο όσο και από τα πολλά ειδικά βιβλία που υπάρχουν. Τέλος μπορούμε να τις βρούμε στην ποικιλία των περιοδικών  υγείας και πρόληψης που κυκλοφορούν πλέον και μας προσκαλούν σε ένα κάλεσμα επιστροφής στην φύση.
         β) Με προσεκτική έρευνα στα καταστήματα καλλυντικών ή στα φαρμακεία, μπορούμε να βρούμε φυτικά προϊόντα που περιέχουν λιγότερα χημικά σε σχέση με τα συμβατικά χημικά καλλυντικά. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να μηδενιστεί ποτέ, διότι τα χημικά συντηρητικά είναι απαραίτητα για να μην αναπτύσσονται μύκητες και ζυμομύκητες στις κρέμες, διότι όταν ένα προϊόν χρησιμοποιείται για 2-3 μήνες τουλάχιστον η νομοθεσία απαιτεί απαραίτητα την χρήση χημικών συντηρητικών.
        γ) Τέλος, μπορούμε να αναζητήσουμε φυτικά προϊόντα από τις εταιρείες δικτυακού Μάρκετινκγ που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Ένα πρόσωπο που χρησιμοποιεί το ίδιο τα προϊόντα που  προτείνει, μπορεί να μας βρει το κατάλληλο για μας και να μας δώσει μεγάλη γκάμα πληροφοριών για τα προϊόντα του. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να κάνει μια κλασσική πωλήτρια καταστήματος που έχει να προτείνει δεκάδες φίρμες καλλυντικών. Κι εμείς με την σειρά μας, από μια τέτοια αγορά να απαιτήσουμε σφραγίδες ποιότητας και λεπτομέρειες για την παραγωγή του προϊόντος και να εμπιστευθούμε την κρίση μας και την χρήση που θα κάνουμε στο δέρμα μας, πολύ περισσότερο, παρά τις πανάκριβες διαφημίσεις σε tv, ραδιόφωνο και περιοδικά, των χημικών προϊόντων, των οποίων το κόστος φυσικά πληρώνουμε εμείς, πάνω στο προϊόν.
Στις περισσότερες εταιρείες Δικτυακού Μάρκετινγκ, θα βρούμε άτομα πρόθυμα να μας δώσουν τις πληροφορίες που ζητάμε για προϊόντα που θα βάλουμε στο δέρμα μας, έτσι ώστε να προστατευθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από την ανεξέλεγκτη χρήση των χημικών, που αναλύσαμε πιο πάνω τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχουν πάνω μας.


Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από ένα έργο-project, το οποίο ανήκει στην κα Σελιανίτη Καλλιόπη, Χημικό - Τεχνολόγο Τροφίμων,με εθελοντικό χαρακτήρα που σκοπό έχει την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, για την ύπαρξη υπερβολικών χημικών συστατικών στην καθημερινότητα μας, στο νερό, στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στα καλλυντικά και στα απορρυπαντικά αντίστοιχα, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των συστατικών στην υγεία μας.

Ένα ευχαριστώ στην κα Κ.Σελιανίτη για την παραχώρηση του κειμένου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.