Κολλαγόνο: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Για να κατανοήσετε αν πραγματικά έχετε ανάγκη από συμπληρωματικό κολλαγόνο, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τι είναι.


Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης
πρωτεΐνη, η οποία είναι βασικό συστατικό  του συνδετικού ιστού των ζωντανών οργανισμών (χόριο του δέρματος, τένοντες, χόνδροι, οστά, όργανα κλπ.). Παράγεται από τους ινοβλάστες και όπως το λέει και το όνομά του, είναι αυτό που κρατά κολλημένο το σώμα μας. Με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα από την ηλικία των 30 ετών και μετά, οι ίνες κολλαγόνου αλλοιώνονται και σπανίζουν, στερώντας έτσι το δέρμα, τους χόνδρους κλπ. από τον σκελετό τους.
Μια ομάδα ερευνητών, κατόρθωσε να λάβει από το χόριο βοδινού ένα είδος ενέσιμου κολλαγόνου, που έγινε "κλασικό" στην αντιρυτιδική φροντίδα.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κολλαγόνο, είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη στο σώμα μας.
Το υγρό, πόσιμο κολλαγόνο απορροφάται έως και 90% όμως αυτό κατά πόσο είναι ωφέλιμο;
Σήμερα το κολλαγόνο -ενέσιμο ή πόσιμο-
φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό αντιρυτιδικό και όχι μόνο, μέσο. Είναι όμως;


Οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των ζωικών και φυτικών κυττάρων και έχουν πρωτεύουσα σημασία για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.  Αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ενζύμων και κάποιων ορμονών.
Το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Κάθε μόριο πρωτεΐνης αποτελείται από απλούστερες ενώσεις αμινοξέων. Οι πρωτεΐνες όλων των ζωντανών οργανισμών αποτελούνται από συνδυασμούς των ίδιων αμινοξέων. Μια ορισμένη πρωτεΐνη περιέχει ένα καθορισμένο αριθμό από αμινοξέα και συνδέονται σε μία ορισμένη σειρά η οποία είναι ορισμένη για την πρωτεΐνη αυτή.

Ο ρόλος των πρωτεϊνών που βρίσκονται στα τρόφιμα δεν είναι να εφοδιάσουν τον οργανισμό απ' ευθείας με πρωτεΐνες, αλλά με τα αμινοξέα από τα οποία θα σχηματίσει τις δικές του πρωτεΐνες ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτή άλλωστε είναι και η διατροφική αξία των πρωτεϊνών, αφού αποτελούν τη μόνη πηγή αμινοξέων.
Τα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του, αλλά και αυτά που συνθέτει με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να καλύψει τις ανάγκες του, ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα. 
Πέρα όμως από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, για τα βρέφη θεωρούνται απαραίτητα άλλα δυο αμινοξέα, η ιστιδίνη και η αργινίνη, λόγω του ότι έχουν αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αμινοξύ               

Για να θεωρηθεί ένα τρόφιμο ως καλή πηγή πρωτεϊνών θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:

  1.  την ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχει και
  2.  την ποιότητα της, δηλαδή ποια απαραίτητα αμινοξέα περιέχει και σε τί αναλογία. 

Η ποιότητα των πρωτεϊνών καθορίζεται από δυο βασικούς παράγοντες.
Πρώτος παράγοντας είναι, η περιεκτικότητα της πρωτεΐνης σε απαραίτητα αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν επαρκείς ποσότητες απ' όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, επιτρέπουν την ικανοποιητική ενσωμάτωση της πρωτεΐνης από την τροφή στην πρωτεΐνη του οργανισμού. Έτσι η βιολογική αξία της τροφής εξαρτάται από το πόσο καλά ταιριάζει το "προφίλ" της σε αμινοξέα με τις απαιτήσεις του οργανισμού. Όσο καλύτερη είναι η ταύτιση, τόσο πληρέστερα αξιοποιείται η πρωτεΐνη για την σύνθεση πρωτεΐνης του οργανισμού.
Δεύτερος παράγοντας είναι, η πεπτικότητα της πρωτεΐνης. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησής της στον πεπτικό σωλήνα.
Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι πολλά από τα ζωικά τρόφιμα, όπως το αυγό, το κρέας, το γάλα κ.α.. Τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να είναι φτωχότερα σε πρωτεΐνη, με εξαίρεση την σόγια ή το ρύζι που συναγωνίζονται και είναι σχεδόν ισάξιες με τα ζωικά τρόφιμα τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα πρωτεΐνης. Τα αμύγδαλα επίσης περιέχουν, σε μικρές ποσότητες, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι συνήθως μας ενδιαφέρει η βιολογική αξία ενός γεύματος και όχι ενός μεμονωμένου τροφίμου. Τα γεύματα σπάνια παρέχουν χαμηλή τιμή βιολογικής αξίας ακόμα κι όταν αποτελούνται μόνο από φυτικής προέλευσης τροφίμων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ίσως γνωρίζεται, είναι τα γεύματα που συνδυάζουν δημητριακά με όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Αυτός ο συνδυασμός ψωμιού (ολικής άλεσης) και φασολιών, παρέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.
Ο συνδυασμός δυο πρωτεϊνών χαμηλής ποιότητας δίνει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, αυτές οι πρωτεΐνες ονομάζονται συμπληρωματικές πρωτεΐνες.
Έτσι ακόμα και άτομα που τρέφονται μερικώς ή πλήρως με χορτοφαγική διατροφή δεν στερούνται σε καμία περίπτωση τα απαραίτητα αμινοξέα που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να συνθέσει τις πρωτεΐνες του.

 Aς δούμε, τι γίνεται όταν δίνουμε στον οργανισμό έτοιμη πόσιμη πρωτεΐνη όπως είναι το κολλαγόνο.
Ο οργανισμός θα την διασπάσει μέσω της πέψης σε αμινοξέα και θα δημιουργήσει την πρωτεΐνη που έχει περισσότερο ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Επίσης η ποιότητα της πρωτεΐνης που θα φτιάξει ο οργανισμός θα είναι αμφιβόλου ποιότητος αφού τα αμινοξέα που δώσαμε είναι αυτά που περιέχονται στην πρωτεΐνη του κολλαγόνου και όχι κάποιου τροφίμου.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι επειδή έγινε μόδα τελευταία δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ακολουθήσετε.

Έχετε πραγματικά ανάγκη από κολλαγόνο;
Τότε δεν έχετε παρά να δώσετε στον οργανισμό σας καλής ποιότητας αμινοξέα, βιταμίνη C και νερό. Αυτά είναι που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει το κολλαγόνο που του χρειάζεται.
Όπως θα γνωρίζεται άλλωστε, βάση και της δικής σας διατροφής, η μέση πρόσληψη πρωτεΐνης βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τις ανάγκες του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τονίσουμε ότι χωρίς την πρόσληψη βιταμίνης C, όση πρωτεΐνη και να προσληφθεί από την διατροφή ο οργανισμός δεν θα φτιάξει το κολλαγόνο που χρειάζεται.
Αν για κάποιο λόγω το σώμα σταματήσει να παράγει κολλαγόνο τότε η έλλειψή του θα φέρει κατάρρευση του σώματος και πρώτα σειρά έχουν τα αιμοφόρα αγγεία.
 Αν λοιπόν θέλετε να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσετε την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας αυτό θα ήταν προτιμότερο να είναι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C μιας και η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό.




Βιβλιογραφία
"Χημεία Τροφίμων Με Στοιχεία Τεχνολογίας" Γεώργιος Θ. Κοτονιάς - Υπουργείο Ενθικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο - Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Β' Τάξη 1ου Κύκλου Ειδικότητα Διατροφής - Διαιτολογίας - Τομέας Υγείας & Πρόνοιας - Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων - ΑΘΗΝΑ - Β' Έκδοση 1999
"Διατροφή"  Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο - Τεχν. Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Β' Τάξη 1ου Κύκλου - Τομέας Υγείας & Πρόνοιας - Ναταλά Αντωνία, Καμμένου Μαρία, Πιπέρκου Ιωάννα -  Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ- Αθήνα 1999
Σημειώσεις του μαθήματος "Αισθητική Ι" 1ου Εξαμήνου Σιβιτανιδείου Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων από την  Καθηγήτρια Αισθητικής Ελίνα Σαουρίδη - Τμήμα Αισθητική - 2003
Σημειώσεις του μαθήματος "Δερματολογία" 2ου Εξαμήνου Σιβιτανιδείου Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων - Τμήμα Αισθητικής - 2004
"Διατροφή Στην Κλινική Πράξη" Marion Nestle, PhD. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡ. ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, Αθήνα 1987

Πηγές:
wikipedia.org
www.healthylivingg.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.