Μεσογειακή Διατροφή: Η Βασίλισσα Της Μεσογείου!
Όμως, πιστεύετε ότι την ακολουθείτε;
Λοιπόν εδώ μάλλον θα σας απογοητεύσω. Τα τελευταία χρόνια - και πιστέψτε με, είναι αρκετά - μπορεί να ακούγονται τα ευεργετικά ωφέλη της Μεσογειακής διατροφής όμως λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά ακολουθούν αυτό τον τρόπο διατροφής.
Η μεσογειακή δίαιτα έχει κοινά χαρακτηριστικά σε όλους τους λαούς της Μεσογείου, αφού οι λαοί αυτοί έχουν παρόμοια παραγωγή τροφίμων.
Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει τις ρίζες τις στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Αυτό είναι φανερό μέσα από τοιχογραφίες και εικόνες από την αρχαία Ελλάδα, όπου δείχνουν την κατανάλωση τροφίμων των αρχαίων Ελλήνων με πολλά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής.
Το σπουδαιότερο και πολύ βασικό αυτής της διατροφής είναι το μέτρο.
Γενικά η μεσογειακή διατροφή διακρίνεται για τον απλό τρόπο μαγειρέματος, συνήθως τα τρόφιμα είναι βραστά ή ψητά, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά τους. Δρα προληπτικά κατά του καρκίνου, της καρδιοπάθειας, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων παθήσεων.
Όμως η κατανάλωση άφθονων κρεάτων, η μείωση των δημητριακών, των οσπρίων, των φρούτων, τον χορταρικών, του ελαιόλαδου, η υπερκατανάλωση λιπαρών και γλυκαντικών ουσιών, τα οινοπνευματώδη είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης διατροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε στατιστικές μελέτες και αποδίδονται σε αυτόν το τρόπο ζωής.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προβάλλεται τόσο από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όσο και από την Αμερική, όμως όλο και περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν την σπουδαία σημασία της, αλλά ακολουθούν το ξενόφερτο διαιτολόγιο.
Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι οι νέοι στην Ελλάδα έχουν τα πρωτεία στην παχυσαρκία από όλα τα παιδιά της Ευρώπης κι αυτό λόγω της υπερκατανάλωσης λιπαρών ουσιών, της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης, κρέατος, της έτοιμης τροφής εκτός σπιτιού, των αναψυκτικών κλπ.
Όπως βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, στην βάση της πυραμίδας έχουμε αυτά τα τρόφιμα που θα έπρεπε να καταναλώνουμε μέσα από την διατροφή μας καθημερινά. Αυτά είναι τα δημητριακά, το τονίζω ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, το πλιγούρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι, οι χυλοπίτες και γενικά όλα τα σιτηρά.
Ακριβώς από πάνω έχουμε τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά είτε μέσα στα κυρίως γεύματα είτε ως σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα.
Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί επίσης περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μας δίνουν ενέργεια και ευεξία.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και τα αυγά, το λευκό κρέας (ψάρι και κοτόπουλο) μπορούν να καταναλωθούν σε εβδομαδιαία βάση είτε καθημερινά σε μικρότερες ποσότητες. Προσοχή! Ορισμένα γλυκά όπως το κέικ, περιέχουν μέσα πολλά αυγά, κάτι που θα πρέπει να υπολογίσετε.
Το ελαιόλαδο περιλαμβάνεται σε όλα τα φαγητά των λαών της Μεσογείου και είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό.
Η κατανάλωση του κρασιού - κυρίως του κόκκινου - περιλαμβάνεται στην μεσογειακή διατροφή αλλά με μέτρο. Συνιστάται ένα ποτηράκι τη μέρα μετά το φαγητό.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση, περίπου 2-3 φορές το μήνα.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την σωματική άσκηση που βοηθά στην διατήρηση του ιδανικού βάρους και έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση της υγεία και της ομορφιάς. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το περπάτημα, το ποδήλατο, ο χορός, οι εργασίες του σπιτιού κ.α. είναι ιδανικές ώστε να βοηθήσουν τα άτομα να αντισταθούν στους διάφορους πειρασμούς όπως το τσιγάρο, το ποτό, τα ναρκωτικά κ.α. προστατεύοντας το σώμα από τα τα πρόωρα γηρατειά, δίνοντας ζωντάνια και ευεξία. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το νερό που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Είναι ιδανική η κατανάλωση περίπου 6-8 ποτήρια νερού την ημέρα.
Μιας και αύριο είναι Δευτέρα, μη χάνετε χρόνο, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε την Μεσογειακή διατροφή η οποία μάλιστα συνδυάζεται πολύ εύκολα και με την νηστεία των εορτών για όσους νηστεύουν.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μη διστάσετε να με ενοχλήσετε, θα χαρώ να σας απαντήσω. Να έχετε μια ευχάριστη και δημιουργική εβδομάδα!
"Θέματα Διατροφής - Διαιτολογίας" Βελέντζας Δημήτριος, Ιατρός - Τριάδη Διαμάντω, Σχολ. Σύμβουλος - Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τ.Ε.Ε. Τομέας Υγείας & Πρόνοιας Α' Τάξη Ειδικότητα: Διατροφή - Διαιτολογία Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων - Αθήνα 1999
Δεν υπάρχουν σχόλια: