7+1 Μυστικά Για Να Δροσιστείτε Το Καλοκαίρι!


Ενώ ο τόπος βράζει κι εμείς τρέχουμε στις παραλίες να δροσιστούμε, όταν βρισκόμαστε σπίτι όμως συνήθως καταφεύγουμε στα κλιματιστικά, τους ανεμιστήρες ή τα κρύα ντους για να δροσιστούμε. Τι γίνεται όμως όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, είτε για ψώνια είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγω;
Δείτε λοιπόν παρακάτω 8 δροσερά μυστικά για να δροσιστείτε το καλοκαίρι χωρίς την βοήθεια των κλιματιστικών.
  1. Δροσερά ρούχα. Προτιμήστε τα άνετα ρούχα, που δεν κολλάνε στο σώμα, έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας ανάμεσα στο δέρμα και τα ρούχα σας. Τα φορέματα είναι μια η ιδανική λύση. Γενικά προτιμήστε τις λευκές, εκρού ή μπεζ αποχρώσεις και υφάσματα όπως το λινό ή το βαμβάκι.
  2. Αρώματα που δροσίζουν. Η ευωδιά των αιθέριων ελαίων όπως η μέντα, το πεύκο, ο ευκάλυπτος, η λεβάντα, η ινδική καρύδα, τα εσπεριδοειδή κ.α. έχουν τονωτική επίδραση. Μπορείτε να στάξετε μερικές σταγόνες σε έναν καυστήρα αρωματοθεραπείας ή ακόμα και σε ένα μαντιλάκι όπου θα το μυρίζετε. Έτσι θα διώξετε το αίσθημα βάρους που προκαλεί η ζέστη.
  3. Χλιαρό ντους. Λανθασμένα πολλοί πιστεύουν ότι το κρύο ντους δροσίζει, όμως η αντίδραση του σώματος να επαναφέρει την θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα έχει ως αποτέλεσμα να μας ζεσταίνει ακόμα περισσότερο και μετά αισθανόμαστε έξαψη. Το χλιαρό νερό είναι ιδανικό. Σκουπιστείτε με ταμποναριστές κινήσεις χωρίς να τρίβεστε, γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση της υπεραιμίας με αποτέλεσμα και πάλι να ζεσταίνεστε .
  4. Προλάβετε την αφυδάτωση πίνοντας νερό. Ακόμα και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, κόπωση, ιλίγγους, αδιαθεσία, κράμπες. Πίνοντας περίπου δύο λίτρα νερό την ημέρα αναπληρώνετε το νερό που χάνετε με τον ιδρώτα.
  5. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά. Γενικά τα οινοπνευματώδη ποτά, ακόμα και αυτά με ελάχιστο αλκοόλ ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματός μας διότι προκαλούν ταχυπαλμία.
  6. Προτιμήστε ψαράκι αντί για κρεατάκι. Το ψάρι περιέχει 66-84% νερό ενώ το κρέας 47-64%, προσφέρει ασβέστιο, μεταλλικά άλατα, νάτριο και κάλιο που ο οργανισμός χάνει κατά την εφίδρωση. Επίσης περιέχει σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της εξάντλησης που προκαλεί η ζέστη.
  7. Χρωματοθεραπεία. Κάθε χρώμα επιδρά και επηρεάζει την διάθεσή μας. Οι τόνοι του γαλάζιου, του μπλε και του τυρκουάζ καταπραΰνουν το στρες. Αρκεί όχι μόνο να το κοιτάζετε αλλά και να το φοράτε. Γενικά τα ψυχρά ή τα ουδέτερα χρώματα είναι προτιμότερα αυτή την εποχή ακόμα και για το σπίτι. Θυμηθείτε τα λευκά σπίτια με γαλάζια παράθυρα στα κυκλαδίτικα νησιά. Δεν είναι τυχαίο.
  8. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα. Το λίπος γενικά είναι κακός αγωγός της θερμότητας και μια από τις βασικές λειτουργίες του στο σώμα μας είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Αποφύγετε λοιπόν τα τηγανιτά, τα παγωτά και γενικά τα γλυκά που περιέχουν πολύ βούτυρο ή λάδι, καθώς επίσης και τα πικάντικα τρόφιμα ή μπαχαρικά.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γεώργιος Θ. Κοτονιάς, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τ.Ε.Ε. Β' Τάξη 1ου Κύκλου, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Διατροφής - Διαιτολογίας, Τομέας Υγείας - Πρόνοιας, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ 1999
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ματάλα Αντωνία - Καμμένου Μαρία -  Πιπέρκου Ιωάννα, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τ.Ε.Ε. Β' Τάξη Α' Κύκλου, Ειδικότητα: Β' Διαιτολόγων, Τομέας Υγείας Πρόνοιας, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ , Αθήνα 1999

ΠΗΓΕΣ
http://www.myastro.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.