10 Συνήθειες Που Σας Παχαίνουν!

Google image
Μήπως ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν παραπανίσια κιλά χωρίς πραγματικά να τρώνε πολύ; Κι όμως κάποιες καθημερινές σας συνήθειες φαινομενικά αθώες για εσάς αλλά καθόλου για την υγεία σας, μπορεί να σας επιβαρύνουν με αποτέλεσμα τα παραπανίσια κιλά.

  1. Τρώτε ακατάστατες ώρες. Είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό σας να τρώτε συγκεκριμένες ώρες και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Πρώτον για να μην πεινάτε και δεύτερον για να δουλεύει ο μεταβολισμός σας συνέχεια. Όπως συνηθίζω να λέω: "αν δεν βάλεις βενζίνη  στο αυτοκίνητο, ούτε θα κάψει τίποτα -αφού δεν έχει τίποτα για να κάψει- αλλά αντιθέτως θα σε αφήσει στα μισά του δρόμου". Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον οργανισμό μας.
  2. Τρώτε μεγάλες ποσότητες. Το να μένετε όλη μέρα νηστικοί και να πεθαίνετε από την πείνα έχει ως αποτέλεσμα μετά να φάτε εις διπλούν και μάλιστα με λαιμαργία. Έτσι, εκεί που το στομάχι σας όλη μέρα είναι άδειο, ξαφνικά εσείς του δίνετε με μιας να χωνέψει το φαγητό μίας ολόκληρης μέρας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάθετε στον καναπέ όλη την εβδομάδα και να πάτε μια μέρα για δουλειά κι αυτή τη μέρα να πρέπει να βγάλετε την δουλειά μιας ολόκληρης εβδομάδας. Θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε;
  3. Τρώτε αργά το βράδυ και το χειρότερο, πέφτετε για ύπνο απ' ευθείας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός το βράδυ κατεβάζει ρολά και όλες οι λειτουργίες των οργάνων γίνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό απ' ότι την ημέρα. Αν λοιπόν εσείς φάτε το βραδινό σας κατά τις 11 το βράδυ και κοιμηθείτε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, να είστε σίγουροι πως ο οργανισμός σας θα προσπαθεί να χωνέψει το βραδινό σας γεύμα όλο το βράδυ και πιθανότατα μέχρι το πρωί που θα ξυπνήσετε. Να σημειώσω εδώ ότι όταν αναφέρομαι στο βραδινό, δεν εννοώ το γιαούρτι αλλά το κλασσικό βραδινό γεύμα των Ελλήνων.
  4. Τρώτε πολύ γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό να μασάτε καλά την τροφή σας (περίπου 35 φορές) προτού την καταπιείτε κι αυτό γιατί η πέψη της ξεκινά από την στοματική κοιλότητα μέσο του σάλιου που παράγεται. Κατ' αυτό τον τρόπο δίνεται η εντολή από τον εγκέφαλο στο στομάχι να παράγει τα κατάλληλα γαστρικά υγρά για την τροφή που λαμβάνετε. Επίσης, μέχρι να νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά από την ώρα που πραγματικά έχουμε χορτάσει. Μέχρι δηλαδή να ανέβει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Αν εσείς λοιπόν συνεχίσετε να τρώτε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθηκεύσει ο οργανισμός την περίσσεια τροφή σε λίπος.
  5. Αμαρτωλές ατασθαλίες. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, φυσικά και εννοώ τα διάφορα σκουπίδια (όπως συνηθίζω να τα αποκαλώ) τύπου μπισκοτάκια, γαριδάκια, πατατάκια, γλυκάκια, αναψυκτικά, παγωτάκια κλπ. Αν δεν μπορείτε να τα κόψετε τελείως τουλάχιστον περιορίστε τα σε μια φορά την εβδομάδα. Στο σκεπτικό "Έλα μωρέ, τι ψυχή έχει ένα σοκολατάκι ακόμα;" η απάντηση βρίσκεται στην ζυγαριά σας.
  6. Πίνετε αλκοόλ. Όχι δεν μιλάμε για ένα ποτήρι μια φορά στο τόσο, αλλά πάνω από δύο ποτήρια την εβδομάδα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα γραμμάριο αλκοόλης έχει 7 θερμίδες, σε αυτές θα πρέπει επίσης να προσθέσετε και τις θερμίδες που δίνουν οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο ποτό σας. Γενικά, αποφύγετε ποτά με υψηλό ποσοστό αλκοόλης όπως βότκα, ουίσκι κλπ. και ποτά με υψηλό ποσοστό σακχάρων όπως τα γλυκά κρασιά, λικέρ κλπ.
  7. Παραλείπετε το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το πρωινό! Η σπουδαιότητα αυτού του γεύματος δεν είναι μόνο να σας δώσει ενέργεια για να ανταπεξέλθετε μέσα στη μέρα αλλά και για να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας. Για άλλη μια φορά θυμηθείτε: "Αν δεν βάλετε βενζίνη, το αυτοκίνητο δεν ανάβει ούτε πάει πουθενά".
  8. Κάνετε συχνά εξαντλητικές δίαιτες. Το να κάνετε αυστηρές δίαιτες μπορεί στην αρχή να σας επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά έχει ως συνέπεια να παίρνετε όλα τα κιλά πίσω και με το παραπάνω. Αποφύγετε λοιπόν τις υπερβολές. Το να στερείστε επί βδομάδες ή ακόμα και μήνες, έχει ως αποτέλεσμα να πέφτετε με τα μούτρα ξανά στο φαγητό. Με αποτέλεσμα ο οργανισμός να το αποθηκεύσει όλο σε λίπος, μιας και βρίσκετε σε κατάσταση λιμοκτονίας.
  9. Κάνετε υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών. Αυτό είναι ένα κλασικό λάθος που κάνουν συνήθως οι άντρες και μαζί τους παρασύρουν και τις γυναίκες. Αυτό που δεν υπολογίζετε - και λογικό είναι βέβαια ειδάλλως όλοι θα ήμασταν διαιτολόγοι - είναι ότι ακόμα και τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες όπως π.χ. μπριζόλα, μπιφτέκια κλπ. περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό κορεσμένα λιπαρά. Αν τώρα μου πείτε ότι προτιμάτε το μοσχάρι που είναι άπαχο, να ξέρετε ότι γελιέστε. Γιατί αυτό, είναι άλλη μια ψευδαίσθηση την οποία έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Σε σύγκριση λοιπόν με το χοιρινό, το μοσχαρίσιο κρέας έχει ενδομυϊκό λίπος με αποτέλεσμα καταναλώνοντάς το, προσλαμβάνετε λίπος είτε το θέλετε είτε όχι.
  10. Ξάπλα & τηλεόραση. Δε λέω μπορεί να σας ψυχαγωγεί το να κάθεστε στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση. Όμως, αντί να κάθεστε να βλέπετε μπάλα στην τηλεόραση, μήπως θα ήταν προτιμότερο να παίξετε μπάλα με την παρέα σας; Έτσι, όχι μόνο ενεργοποιείτε τον μεταβολισμό σας ώστε να κάνει καύσεις αλλά η άσκηση επίσης βοηθά και αγχολυτικά κατά του στρες που συσσωρεύεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι ιδανικό να γυμνάζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες. 


Αλήθεια, εσείς ποιες από τις παραπάνω συνήθεις έχετε στην καθημερινότητά σας; Θα χαρώ να τις μοιραστείτε μαζί μου!

6 σχόλια:

  1. Ακατάστατες ώρες, αργά βραδινό και ύπνος λόγω και περίεργων ωραρίων!Αυτά ισχύουν σε μένα! Άστα Νίκη μου!
    Ισχύει αυτό που λες, καλύτερο από τις εξαντλητικές δίαιτες και την απραξία, είναι η άσκηση και μία ισορροπημένη διατροφή!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πραγματικότητα όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο! Είναι κρίμα να καταστρέφουμε την υγεία μας με λάθος ή κακές συνήθειες. Γιατί μην ξεχνάμε ότι καλή υγεία ίσον καλή εμφάνιση!!!
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα!!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. Καλή σου μέρα.
    Σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον βρήκα το μπλογκ σου από το οποίο τυχαία πέρασα.
    Ακολουθώ προσεκτικά ό,τι ακούω από κάποιον ειδικόι σχετικά με την διατροφή.
    Υπόσχομαι να περνά τακτικά. Μπορείς να με βρεις στο http://eftanhsa.blogspot.com.
    Θα χαρώ αν περάσεις από εκεί.
    Καλή σου και όμορφη βδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες στην παρέα!!
      Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το blog σου, μάλιστα οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικές!!!!!! Όπως και η συνομιλία με τον εαυτό για τα ανθρώπινα δικαιώματα!!!!
      Καλή εβδομάδα και σε σένα!!!

      Διαγραφή
  3. Αυτό που παχαίνει περισσότερο απο όλα , ειναι η Εικονα . Οταν δαμασουμε την Εικονα μεσα στο μυαλο ,όταν δεν της επιτρέψουμε να μας αυθυποβάλλει , οταν μπορουμε να αντιστρεψουμε την πεποίθηση πως ντε και καλα πρεπει να τρώμε κάθε κάποιες ωρες , τότε μόνο θα αντιστραφει και το βαρος μας . Ομορφο μπλοκ , γεματο πολύ καλες συμβουλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Όμως το θέμα δεν είναι η εικόνα... Σκοπός είναι να προάγουμε την καλή υγεία, της οποίας μία από τις συνέπειές είναι και η καλή εμφάνιση. Λόγω της ημέρας, στις 24 του μήνα θα αναρτηθεί σχετικό επί του θέματος άρθρο. Σ'ευχαριστώ που πέρασες!!!! Πέρασα κι εγώ από τα blogs σου (και τα τέσσερα) πραγματικά το ένα καλύτερο από τ' άλλο!!!!
      Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.