Δεν Είμαι Πλούσια Για Να Αγοράζω Φθηνά Πράγματα, Εσείς;



Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις αγορές που κάνουμε κατα καιρούς και τελικά αισθανόμαστε πως πετάξαμε τα χρήματά μας για κάτι που δεν άξιζε και τόσο.
Δεν ξέρω αν σας έτυχε ποτέ να αγοράσετε κάτι φθηνότερα, μόνο και μόνο γιατί θεωρούσατε ότι θα κάνει την ίδια δουλειά με το αντίστοιχο - "ίδιο" - προϊόν που βρήκατε κάπου ακριβότερα και τελικά να σας βγήκε ακριβότερο κι από αυτό που θεωρούσατε ακριβό!
Υπάρχουν λοιπόν, κάποια γεγονότα που θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας όταν κάνετε τις αγορές σας.

Θυμηθείτε:
Αν κάνετε εκπτώσεις στον εαυτό σας αγοράζοντας φθηνά πράγματα τότε λέτε έμμεσα στον εαυτό σας ότι "δεν αξίζω για το καλύτερο αλλά για το φθηνότερο". Νομίζοντας πως έχετε ξεγελάσει τον έμπορο-κατάστημα που πουλάει, τον εμπορικό αντιπρόσωπο που φέρνει ένα προϊόν στην χώρα, τον παραγωγό που παράγει το προϊόν κλπ. κλπ. Στην πραγματικότητα όμως, τον μόνο που ξεγελάτε είναι τον εαυτό σας που νομίζει πως έκανε μια καλή (κερδοφόρα) αγορά. Παρακάτω θα καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους η αγορά αυτή, όχι μόνο κερδοφόρα δεν είναι αλλά είναι και επιζήμια.

Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το φθηνό είναι και ποιοτικό;

Πολλές επιχειρήσεις για να μειώσουν τις τιμές μείωσαν και την ποιότητα των προϊόντων και των παροχών τους. Εσείς πληρώνετε φθηνότερα αλλά παράλληλα αγοράζετε ένα φθηνότερο ποιοτικά προϊόν ή παροχή υπηρεσιών.
Για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ θα σας φέρω ένα πραγματικό παράδειγμα. Ως αισθητικός, ξέρω πολύ καλά πως για ένα μασάζ σώματος της μίας ώρας, σημαίνει πως για μία ώρα η αισθητικός ή η μασέζ, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι όρθια, θα πρέπει παράλληλα να ασκεί πίεση με το βάρος του σώματος της στα χέρια της, τα οποία με συνεχείς κινήσεις βρίσκονται πάνω στο σώμα του πελάτη.
Κι έχω την φίλη μου να μου λέει "πάμε να κάνουμε μασάζ για μία ώρα με 10 ευρώ στο τάδε σπα;". Η απάντησή  μου φυσικά είναι "ΟΧΙ!!!!!!!!". Εννοείται πως όχι! Και οι λόγοι είναι οι εξής:
  1. Ποιος μου εγγυάται ότι οι εργαζόμενοι είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες κι έχουν γνώσεις ανατομίας, μυολογίας και κινησεολογίας του σώματος; Γιατί κακά τα ψέματα ένας εργαζόμενος με γνώση του αντικειμένου δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο, ειδικά αν κρίνω από τον εαυτό μου.
  2. Γνωρίζετε ότι ένας ανειδίκευτος "μασέρ" ή "αισθητικός" μπορεί να σας αφήσει παράλυτο άθελα και εν αγνοία του; Φτάνει μόνο μία κίνηση του ή να πιέσει κάποιο λάθος σημείο στο σώμα σας! Πως λοιπόν να εμπιστευτώ ένα σπα που προσφέρει υπηρεσίες σε εξευτελιστικές τιμές;
Εσείς μπορεί να σκέφτεστε ότι το λάδι και τα έλαια για το μασάζ δεν κοστίζουν πολλά, η εργασία όμως κοστίζει και μάλιστα κοστίζει την υγεία (βλέπε τενοντίτιδες κλπ) σε αυτόν που εφαρμόζει το μασάζ το οποίο επιφέρει χαλάρωση και ευεξία στο σώμα σας. Γι' αυτό και μόνο θα έπρεπε να σέβεστε και να πληρώνετε τέτοιου είδους υπηρεσίες!

Όσον αφορά τα προϊόντα που αγοράζετε, συμφωνώ με το γεγονός ότι π.χ. μία κρέμα, είναι τραγικό να την πληρώνετε 100 ή και παραπάνω ευρώ. Ειδικά από την στιγμή που η παρασκευή της ακριβότερης κρέμας με τα πιο ακριβά συστατικά, δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ. Όμως, εδώ πρέπει να αναλογιστούμε την διαφήμιση και τους εμπορικούς αντιπροσώπους κλπ κλπ κλπ. τα οποία πληρώνουμε ως καταναλωτές. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το τί σας προσφέρει η κρέμα, τι συστατικά περιέχει, την συσκευασία της, την ποσότητα και κυρίως το πόσο δραστική είναι.

Για τα τρόφιμα δε, δεν το συζητάω καν! Εδώ θα σας πω αυτό που λέει η θεία μου, ότι "το φθηνό κρέας το τρώνε οι σκύλοι" μόνο που εγώ θα το αλλάξω λίγο λέγοντας πως "το φθηνό κρέας, ούτε οι σκύλοι δεν το τρώνε".
Ειδικά σε ότι αφορά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και μπαίνουν μέσα μας, είτε ως τρόφιμα είτε ως καλλυντικά τα οποία απορροφούνται από το δέρμα μας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Και η υγεία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας!

Επίσης, τα ρούχα τα οποία αγοράζουμε πρέπει πάντα να είναι ποιοτικά. Βέβαια θα μου πείτε "έλα μωρέ, το πετάω κι αγοράζω άλλο". Κι όμως τα ποιοτικά ρούχα, που είναι φτιαγμένα από ποιοτικά και φυσικά υλικά - υφάσματα (όπως το βαμβάκι, η βισκόζη, το μετάξι κ.α.) που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, είναι κι αυτά που αγοράζουμε συνήθως ακριβότερα. Οπότε, πάντα να προσέχετε τι αναγράφεται στο ταμπελάκι των ρούχων. Τα συνθετικά υλικά όπως ο πολυεστέρας κ.α. είναι ναι μεν φθηνότερα, όμως δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την υγεία μας.

Όπως θα παρατηρήσατε σχεδόν όλες μας οι αγορές, είτε προϊόντων είτε υπηρεσιών, έχουν επιπτώσεις και αντίκτυπο στην υγεία μας. Και η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που δεν αγοράζεται, ούτε εξαγοράζεται. Άπαξ και την χάσουμε δύσκολα την επανακτούμε κι αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο!

Τέλος, τα φθηνά πράγματα που κρατάνε λίγο, έχουν αντίκτυπο και στην τσέπη μας. Αγοράζοντας ένα φθηνό προϊόν ή υπηρεσία που τελικά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας, μας αναγκάζει να ξανά βάλουμε το χέρι στην τσέπη κάνοντας την ίδια αγορά εκ νέου.
Βέβαια, το γεγονός ότι θα πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα ή υπηρεσίες ποιότητας, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πέφτουμε και θύματα αισχροκέρδειας! Κάθε άλλο μάλιστα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και ενημερωμένοι πριν κάνουμε οποιαδήποτε αγορά!
Κάντε την έρευνά σας πριν να αγοράσετε. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να πάρετε τελικά την σωστή απόφαση. Κοιτώντας πάντα, όχι μόνο το "συμφέρον" της τσέπης σας αλλά και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτή η κίνησή σας στην υγεία σας!

Κάπως έτσι λοιπόν αποφάσισα πως δεν είμαι πλούσια για να αγοράζω φθηνά πράγματα, εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.