Εγκρίνεται Για Χρήση Επικίνδυνο Χημικό Συστατικό Παρά Τα Ευρήματα Ερευνών

 

Είναι τα μοντέρνα καλλυντικά πιο σημαντικά από την δημόσια υγεία;

Η περιβαλλοντική οργάνωση "European Environmental Bureau", εκφράζει με αυτόν τον τίτλο την οργή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων ECHA, να εγκρίνει την χρήση του τριοξειδίου του χρωμίου σε πώματα κραγιόν και αρωμάτων.
 
Το τριοξείδιο του χρωμίου (Chromium trioxide), χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Διακοσμητικά όπως: για τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα και τα προϊόντα οικιακής χρήσης. Για να δώσει στην σκευασία τους μια ψεύτικη μεταλλική όψη.

Κλινικές μελέτες δείχνουν, πως η εν λόγω ουσία έχει την δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο.
Παρ' όλα αυτά, οι επιτροπές του ECHA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη διαθέσιμων - εναλλακτικών λύσεων στην αγορά.

Σε δελτίο τύπου της, η European Environmental Bureau αναφέρει :
"Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας δημόσιος οργανισμός όπως ο ECHA , παίρνει το μέρος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Οι επιτροπές του ECHA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "μοντέρνα" καλλυντικά προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος για την κοινωνία από ότι η προστασία των ανθρώπων από καρκίνο και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για το τριοξείδιο του χρωμίου.
 Ο ECHA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω άδεια θα οδηγήσει σε 12 αναπόφευκτους θανάτους το χρόνο και τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για οκτώ στους χίλιους εργαζόμενους που εκτίθενται σε χημικά….
Ένας παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει για έναν ανά 100.000 πολίτες που εκτίθενται σε τριοξείδιο του χρωμίου."

Και το δελτίο τύπου καταλήγει:
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει τώρα να πάρει την τελική απόφαση για το θέμα αυτό και να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό: τα κέρδη της δημόσιας υγείας ή των εταιρειών."

Τα συμπεράσματα, δικά σας!

Διαβάστε το δελτίο τύπου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.