Αλήθειες και μύθοι της διατροφής μας


Είναι αρκετές οι φορές που διαβάζουμε ή ακούμε πράγματα, που αφορούν την διατροφή μας και δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε.
Είναι μύθος ή πραγματικότητα;
Μήπως είναι φήμες που μας "συμφέρουν" αλλά δεν μας ωφελούν;
Ίσως θα θέλαμε να είναι αλήθεια ώστε να νιώσουμε κάπως καλύτερα για τις συνήθειές μας, αλλά και για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Συνήθως όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Έτσι, σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με το τι είναι αλήθεια και τι όχι.





Το λεμόνι καίει το λίπος

Μύθος: Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι κανένα τρόφιμο δεν καίει το λίπος. Δεν υπάρχουν τρόφιμα λιποδιαλύτες. Η καύση του λίπους στο σώμα μας, επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. Ο ένα είναι, όταν λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Έτσι για να συμπληρώσει ο οργανισμός την απαιτούμενη ενέργεια, θα στραφεί στις αποθήκες του. Και ο δεύτερος, με την  αύξηση της μυϊκής μάζας.


Ο αθλητισμός και η άσκηση αδυνατίζει

Αλήθεια: Το λίπος που χάνεται από την άθληση μπορεί να αντικαθίσταται από μύες, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο βάρος. Όμως κοιτάζοντας την σιλουέτα μας στον καθρέφτη, το σώμα μας φαίνεται πιο αδύνατο, κάτι που είναι πολύ εύκολο να το προσέξουμε και στην εφαρμογή των ρούχων μας. Ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση, μας βοηθά να αυξήσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό. Γι' αυτό και θα πρέπει να προτιμάμε αθλήματα που μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες, όπως η ποδηλασία, το γρήγορο περπάτημα, η κολύμβηση κ.α. για τουλάχιστον 30-40 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα.

Οι μπανάνες παχαίνουν

Μύθος: Είναι αλήθεια πως η μπανάνα είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μας παρέχει τη διπλάσια ενέργεια σε σχέση με ένα μικρό μήλο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως μας παχαίνει, αλλά ότι θα πρέπει να την υπολογίσουμε ως φρούτο που ισοδυναμεί με 2 μερίδες.  Επίσης, είναι πλούσια σε κάλιο και συστήνεται στις γυναίκες που κάνουν κατακράτηση υγρών πριν από την περίοδο, αλλά και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.


Το σπανάκι και οι φακές είναι πλούσια σε σίδηρο

Ναι μεν αλλά....: Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο έχουν καλλιεργηθεί. Εξ ου και οι φακές που αναγράφουν στη συσκευασία "εμπλουτισμένες με σίδηρο".  Αυτό σημαίνει πως το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν έχει εμπλουτιστεί με σίδηρο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι  ο οργανισμός μας απορροφά μόνο το 30% του σιδήρου που περιέχονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Κι αυτό για να συμβεί θα πρέπει παράλληλα να συνοδεύσουμε το σπανάκι ή τις φακές με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C.


Ο καφές επιταχύνει την χώνευση

Αλήθεια: Η καφεΐνη, ενεργοποιεί την παραγωγή των πεπτικών υγρών με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η πέψη. Ιδιαίτερη προσοχή επιστήσετε σε όσους υποφέρουν από έλκος, διότι ο καφές και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστους πόνους.
 

Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από την ζάχαρη
Μύθος: Τόσο η φρουκτόζη όσο και η ζάχαρη περιέχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες. Κι αυτό γιατί και οι δύο είναι υδατάνθρακες. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η φρουκτόζη είναι 1 1/2 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη. Επομένως, χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητά φρουκτόζης για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα. Και εφόσον χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.


Για να αδυνατίσουμε πρέπει να μην καταναλώνουμε υδατάνθρακες

Μύθος: Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί κ.α. μας δίνουν ενέργεια. Για την ακρίβεια, 1 gr υδατάνθρακα μας δίνει 4 kcal όπως και οι πρωτεΐνες. Όμως είναι καλό να τα προτιμάμε ακατέργαστα διότι περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.


Τα μήλα ρίχνουν την χοληστερίνη

Αλήθεια: Το μήλο, όπως και κάθε φρούτο και λαχανικό που περιέχει πηκτίνη, έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τη χοληστερίνη των τροφών που καταναλώνουμε, στα κόπρανα. Όμως, για να είναι αποτελεσματικό αυτό, θα πρέπει να τρώμε πολλά μήλα ημερησίως.


Η καρύδα βελτιώνει τον μεταβολισμό

Αλήθεια: Πιο συγκεκριμένα, το λάδι καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλύσου ή τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (TMA), που συμβάλουν στον έλεγχο του βάρους μειώνοντας την όρεξη, ενισχύοντας τον μεταβολισμό και αυξάνοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων που διασπούν το λίπος. Είναι πολύ σημαντικό να μη χρησιμοποιείτε λάδι που έχει υποστεί χημική επεξεργασία π.χ. ραφιναρισμένο, αποχρωματισμένο ή αρωματισμένο.

Δείτε επίσης: Καρπούζι: Τα οφέλη του για την υγεία μας


Τα ζυμαρικά και το ψωμί μας παχαίνουν

Μύθος: Οι αμυλούχες τροφές και ειδικά τα σιτηρά ολικής άλεσης (ρύζι, ψωμί κ.α) περιέχουν υδατάνθρακες (σάκχαρα) βραδείας καύσης και έχουν το πλεονέκτημα να ικανοποιούν την πείνα. Αυτό που στην πραγματικότητα μας παχαίνει είναι το συνοδευτικό π.χ. ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα. Αν συνοδεύσουμε με μέτρο τα ζυμαρικά και το ψωμί τότε σίγουρα δεν μας παχαίνουν.


Το ψάρι είναι λιγότερο λιπαρό από το κρέας.

Μύθος: Κρέατα όπως το κοτόπουλο ( χωρίς την πέτσα), η χοιρινή μπριζόλα (χωρίς να φάμε το λίπος), το μοσχαρίσιο φιλέτο και ορισμένα κομμάτια βοδινού, περιέχουν λιγότερα από 15 γρ. λίπους στα 100 γρ κρέατος. Σε αντίθεση με τα ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός ή το χέλι και ιδιαίτερα αν προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες που κάποιες φορές ξεπερνούν τα 15 γρ. λίπους ανα 100 γρ ψαριού. Η διαφορά ανάμεσα στο ψάρι και το κρέας είναι ότι τα ψάρια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Από την άλλη, τα λίπη του κρέατος ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων λιπών, που είναι βλαβερά για την υγεία και σχετίζονται άμεσα με την στεφανιαία νόσο.


2 σχόλια:

  1. πολύ όμορφο έγινε το μπλογκ σου... α αυτή η διατροφή... δεν την κάνουμε σωστά.. και έχουμε άσχημα αποτελέσματα... πού θα πάει;.. θα μάθουμε...

    καλό καλοκαίρι φίλη, με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Χαιρομαι πολύ που σου άρεσει η νέα εμφάνηση του blog!
      Να 'σαι καλά!
      Καλό καλοκαίρι, φιλιά πολλά!!!! :)

      Διαγραφή

Νίκη Γιαννουλίδου. Από το Blogger.